Google checkt hoe u concurrerende-apps gebruikt

Google verzamelt data van Android-gebruikers om te monitoren hoe die gebruikers omgaan met apps van de concurrentie. De zoekmachinegigant gebruikt die informatie om zelf nieuwe apps te ontwikkelen. Dat concludeert het gerenommeerde techmagazine The Information na onderzoek. 

Een intern programma dat Android Lockbox heet, geeft het personeel van Google toegang tot informatie over hoe Android-gebruikers apps en diensten van de concurrentie aanwenden. Bijvoorbeeld hoe vaak gebruikers andere apps openen, en hoe lang ze die gebruiken per sessie. Android, het meest gebruikte besturingssysteem voor smartphones ter wereld, is eigendom van moederbedrijf Alphabet. 

Anonieme bronnen vertellen aan The Information dat die gegevens gebruikt worden om concurrenten van Googles e-maildienst Gmail in de gaten te houden, of om het gebruik van Instagram en Facebook te monitoren. 

Oneerlijke concurrentie

De onthulling zou kunnen bijdragen aan verschillende mededingingszaken die momenteel lopen tegen Google, zowel in de VS als in Europa. Verschillende landen onderzoeken namelijk of het bedrijf de eigen hardware- of software inschakelt om een oneerlijk concurrentievoordeel te behalen. 

Volgens het onderzoek krijgt Android Lockbox de meest bruikbare informatie als gebruikers ermee instemmen om informatie met Google te delen. Volgens de gebruiksvoorwaarden dienen deze gegevens om een persoonlijkere ervaring te bieden, niet om onderzoek naar de concurrentie te verrichten.

In een reactie vorige vrijdag gaf Google toe dat het toegang heeft tot gebruiksgegevens van rivaliserende apps. Maar volgens het persbericht hebben andere ontwikkelaars ook toegang tot vergelijkbare gegevens.

Algemeen wordt echter aangenomen dat Google op een berg data zit die veel hoger is dan die van andere ontwikkelaars. Met Android Lockbox trekt het namelijk gegevens binnen van elk apparaat met vooraf geïnstalleerde apps van Google. Bijna 9 van de tien smartphones die verkocht worden wereldwijd hebben Android als besturingssysteem, volgens analist IDC. Andere producenten kunnen alleen informatie zien van telefoons met hun apps op.

De verzamelde gegevens zijn geanonimiseerd en niet persoonlijk identificeerbaar, zegt The Information. Google zegt dat de gegevensverzameling meegedeeld wordt aan gebruikers en dat ze er controle over hebben.

Meer