CHASSENET / BSIP

Gents bedrijf maakt onzichtbare sensor voor diabetespatiënten: nooit meer bloed prikken of pleisters plakken

Het Gentse bedrijf Indigo Diabetes heeft heel wat geld binnengehaald om een product te ontwikkelen dat diabetespatiënten helpt. Het bedrijf ontwikkelt een onzichtbare sensor die gegevens verzamelt over de bloedwaarden van diabetespatiënten. De sensor wordt onderhuids geplaatst en patiënten kunnen dan op hun telefoon de gegevens bekijken. Zo moeten ze geen bloed meer prikken of pleisters plakken. “Ik hoop dat we het via deze middelen waar kunnen maken”, zegt oprichtster Danaë Delbeke.

1 op de 11 mensen kampt met diabetes. Velen moeten dan vaak de suiker in hun bloed meten via een prikje of een pleister. Maar binnenkort is dat misschien verleden tijd.

Unieke onzichtbare sensor

Indigo Diabetes ontwikkelt een kleine onzichtbare sensor die het prikken moet vervangen. “Onze sensor wordt onderhuids ingebracht en is onzichtbaar. De sensor meet continu de bloedwaarden, die worden dan draadloos overgebracht naar een mobiel apparaat”, zegt oprichtster Danaë Delbeke.

Heel wat wetenschappers proberen zo’n systeem te ontwikkelen maar de aanpak van het Gentse bedrijf is uniek legt Delbeke uit: “Ons product is gebaseerd op nanophotonics, die technologie hebben we samen met het Gentse Imec en de universiteit van Gent ontwikkeld. Die aanpak is uniek in de wereld en we hebben er een patent op, waardoor we als eerste wereldwijd een onzichtbare sensor kunnen maken.”

38 miljoen euro

Het bedrijf heeft 38 miljoen euro binnengehaald via verschillende investeerders. “Ik hoop dat we het met de middelen die we nu hebben, kunnen waarmaken. Volgens mij kunnen we het product markt klaar krijgen tegen eind 2023 of eind 2024.”

Het Gentse bedrijf bestaat nog maar 3 jaar, maar zal de sensor nu al klinisch kunnen testen. “Samen met artsen zullen we de toepassing testen op mensen met diabetes en kunnen we zo de sensor verbeteren.” Delbeke hoopt om binnen enkele jaren de oplossing te hebben gevonden. “Velen hebben diabetes, onze technologie kan een antwoord bieden op een concreet probleem.”

Meest gelezen