Direct naar artikelinhoud
CoronamaatregelenAntwerpen

Avondklok in hele provincie Antwerpen: ‘Kom niet naar hier’

De Groenplaats in Antwerpen. Ook nog voor de verstrenging was er weinig volk in 't Stad.Beeld ANP

De provincie Antwerpen voert over haar hele grondgebied een avondklok in. Tussen halftwaalf ’s avonds en zes uur ’s ochtends moet iedereen thuis zijn. Er geldt voortaan ook een mondmaskerplicht voor de hele provincie. 

en

Geen lockdown, wel bijkomende strenge maatregelen. Antwerps gouverneur Cathy Berx kondigde gisteravond laat, na een bijna tien uur durend crisisoverleg met de provinciale en stedelijke Antwerpse crisiscel, aan dat er over de hele provincie een avondklok wordt ingevoerd. Tussen 23.30 uur en 6 uur wordt iedereen geacht thuis te zijn. Uitzonderingen worden enkel toegestaan voor essentiële verplaatsingen, zoals woon-werkverkeer. 

Dat wil ook zeggen dat de horeca om 23 uur haar deuren zal moeten sluiten. Binnen de cafés en restaurants moet er tussen ieder gezelschap een afstand van 1,5 meter voorzien worden, en registratie is verplicht per persoon. 

In de hele provincie zal ook iedereen ouder dan twaalf jaar een mondmasker moeten dragen in het openbaar domein en op plaatsen waar de veilige afstand van 1,5 meter niet kan worden aangehouden. Voor markten zullen dezelfde regels gelden als voor winkels: winkel alleen en gericht, gedurende maximaal 30 minuten. Telewerk wordt verplicht waar mogelijk, individuele contactsporten en alle ploegsporten boven de 18 jaar worden verboden.

Fitnesscentra en evenementen

In de meest getroffen zone, de stad Antwerpen en twintig omliggende gemeenten, moeten daarbovenop ook alle fitnesscentra sluiten en worden alle publieksevenementen verboden. Het gaat dus om de stad Antwerpen, Zwijndrecht, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Boechout, Borsbeek, Mortsel, Hove, Lint, Kontich, Edegem, Aartselaar, Boom, Niel, Schelle en Hemiksem.

Fitnesscentra en evenementen
Beeld ANP

De maatregelen gelden voor de komende vier weken en gaan in zodra het besluit gepubliceerd is. De provinciale crisiscel zal voortaan dagelijks samenkomen om de situatie te evalueren.

“In het belang van uw gezondheid en die van uw dierbaren, kom niet naar de provincie Antwerpen en verlaat de provincie niet om elders te gaan feesten”, benadrukte gouverneur Berx gisteravond. De woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA) benadrukt dat ze de communicatie van de gouverneur ten volle onderschrijven en dat alle maatregelen met de stad zijn afgestemd.

Rode vlek

Antwerpen is een van de roodste vlekken van heel Europa. De cijfers zijn er al sinds de start van de tweede golf bijzonder verontrustend. Zowat 55 procent van alle nieuwe besmettingen in ons land komt momenteel uit het arrondissement Antwerpen. 

Provinciegouverneur Cathy Berx schoof maandagmorgen daarom mee aan bij de Nationale Veiligheidsraad. Nog voor die was afgelopen werd zij weer noordwaarts gestuurd met één duidelijke boodschap: zorg dat de situatie in Antwerpen ingedijkt wordt. Burgemeester van Antwerpen De Wever had dit weekend expliciet om meer daadkracht gevraagd vanuit de federale regering, maar die kaatste de bal terug. 

In het hele land zal trouwens het sociale leven vanaf woensdag fors worden teruggeschroefd en dat ook minstens voor de komende vier weken, besliste de Veiligheidsraad. Ieder gezin zal met maximaal vijf bijkomende personen nauw contact mogen hebben. Kinderen jonger dan twaalf worden niet meegeteld. Premier Sophie Wilmès (MR) kondigde ook aan dat uitstappen en horecabezoeken kunnen met maximaal tien personen. Maar of dat andere mensen mogen zijn, dan wel dezelfde als die uit je beperkte bubbel, daarover bestond zelfs binnen de federale regering de grootste verwarring.

De Turnhoutsebaan in Borgerhout, een van de coronahotspots. Sommige mensen dragen een mondmasker of mondkapje.Beeld Wouter Van Vooren