Direct naar artikelinhoud
AchtergrondBrussel

Waarom zijn de Brusselse coronacijfers zo laag?

Waarom zijn de Brusselse coronacijfers zo laag?
Beeld REUTERS

Terwijl in Antwerpen de besmettingscijfers de hoogte in schieten, lijkt het in de hoofdstad mee te vallen. Net dat is een reden tot ongerustheid, zegt de voorzitter van de Nederlandstalige huisartsenkring in Brussel. Hij vreest onderrapportering. ‘Ik denk dat ze in Vlaanderen geen idee hebben hoe slecht het is in Brussel.’ Minister Alain Maron (Ecolo) plant spoedoverleg.

De afgelopen veertien dagen steeg het aantal besmettingen in de provincie Antwerpen met 435 procent. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er in diezelfde periode een stijging van 52 procent. Daarmee is het een van de minst besmettelijke gebieden van ons land, hoewel het een van de meest dichtbevolkte zones is, met een kosmopolitische, multiculturele bevolking: twee elementen die als redenen zijn aangedragen voor de opflakkering in Borgerhout en Antwerpen-Noord.

Volgens de Brusselse nieuwswebsite Bruzz zijn niet alle huisartsen er even gerust in. Er zou namelijk sprake zijn van onderrapportering. “We zijn ongerust”, zegt Vincent Janssens, voorzitter van de Nederlandstalige huisartsenkring in Brussel en zelf huisarts in een praktijk in Jette. 

Met onderrapportering bedoelt Janssens niet dat Brussel geen correcte cijfers zou doorgeven, maar wel dat het onvoldoende zou testen. In Vlaanderen hebben de huisartsenkringen bij het begin van de epidemie triagecentra opgericht in hun wachtposten. In Brussel hebben vijftien ziekenhuizen zulke triagecentra opgericht, maar op dit moment is dat aantal afgebouwd tot vier testcentra. Daarnaast kunnen inwoners zich laten testen bij privélabo’s. De drempel om zich te laten testen is volgens Janssens daarom veel hoger in Brussel.

“Mensen bellen ons omdat ze niet weten waar ze zich kunnen laten testen. We zien dat die testmogelijkheden ruim tekortschieten.”

De labo’s zouden sinds kort bovendien overbelast zijn, en in de zomermaanden beperkte openingsuren hanteren. De wachttijd tussen test en resultaat is nog te lang, soms tot vijf dagen. Hoe veel kritiek de testing & tracing in Vlaanderen de afgelopen maanden ook kreeg, in Brussel is het niet beter. 

“Ik denk dat ze er in Vlaanderen geen idee van hebben hoe slecht en gevaarlijk het is in Brussel. Ik hoop dat we ons vergissen, maar ik vrees dat de situatie ondergerapporteerd is. Helaas hebben we geen onderbouwd bewijs daarvoor, want dan zouden we het aantal uitgevoerde tests moeten kennen, en dat cijfer maakt Sciensano vooralsnog niet bekend.”

Een vergelijking met andere regio’s op basis van het aantal positieve tests per uitgevoerde tests, zou kunnen uitsluiten of Brussel te weinig test. De Morgen vroeg het aantal uitgevoerde tests per regio op bij Sciensano, voorlopig zonder succes.

In elk geval hebben ook andere artsen het gevoel dat de epidemie in Brussel weer opflakkert. “Uit overleg met andere huisdokters blijkt dat er de laatste dagen meer symptomatische patiënten positief testen, je voelt het weer opborrelen”, zegt Christophe Barbut, huisarts en bestuurslid bij de Federatie van de Brusselse HuisArtsen.

Bevoegd Brussels minister Alain Maron (Ecolo) is op de hoogte van de bezorgdheden, maar heeft verder geen signalen van onderrapportering. “Het is niet omdat er in Antwerpen een probleem is, dat het dan per definitie ook in Brussel wel zo zal zijn.” Toch heeft hij dinsdagochtend een spoedoverleg met de ziekenhuizen, huisartsenkringen en labo’s om het testen te verbeteren.

“We gaan vragen om de testcentra weer te openen en ik weet dat het testcentrum van het ziekenhuis Saint-Luc alvast weer opengaat”, zegt Maron. “Ik heb ook contact met de privélabo’s om hun openingsuren te verruimen.”

Een mogelijkheid zou zijn om weer meer testcentra in te richten, op gemeentelijk niveau. In Sint-Jans-Molenbeek is dat gebeurd, op initiatief van een huisartsenpraktijk van Dokters voor het Volk, dat gelieerd is aan de PVDA.

“Ik heb in de crisis consequent overleg gevoerd met de oppositie en dit idee is daaruit naar boven gekomen”, zegt Molenbeeks burgemeester Catherine Moreaux (PS), die huisarts van opleiding is.