Direct naar artikelinhoud
Maddie McCann

Politie doorzoekt in tuin Hannover in verband met verdwijning Maddie McCann

Politie doorzoekt in tuin Hannover in verband met verdwijning Maddie McCann
Beeld EPA

De Duitse politie is in Hannover een zoektocht gestart in verband met de verdwenen Britse kleuter Madeleine McCann. De politie zoekt met onder meer een graafmachine in een tuin in de stad. Dat melden Duitse media en heeft het parket bevestigd.

De politie doorzoekt een volkstuintje nabij een kleuterschool in de stad, met onder meer schoffels, harken, speurhonden en een kleine graafmachine. Ook forensische onderzoekers zijn ter plaatse. Een woordvoerster van het parket Braunschweig, dat onderzoek naar B. voert, zegt dat de doorzoeking met dat speurwerk te maken heeft. Waarnaar men precies zoekt, voegde ze er niet aan toe.

McCann wordt sinds begin mei 2007 vermist. Begin juni kwam de 43-jarige Duitser Christian B. in beeld als mogelijke dader van de vermissing. Hij zit in het Duitse Kiel al vast voor een drugsmisdrijf. Volgens de lokale krant Hannoversche Allgemeine heeft de man een tijd in Hannover gewoond.

Eerder deze maand werd in Portugal opnieuw naar het lichaam van McCann gezocht, met name in waterputten. De Duitse politie gaat ervan uit dat zij niet meer in leven is en door B. is omgebracht.

De destijds driejarige kleuter was in 2007 met haar ouders op vakantie in het Portugese Praia da Luz, waar ze spoorloos verdween uit het huis waar ze met haar ouders verbleef. De ouders zaten op het tijdstip van de verdwijning wat verderop met Britse vrienden te dineren.

Vervroegde vrijlating

B. zit momenteel in Kiel een in 2011 door een rechtbank in Niebüll uitgesproken gevangenisstraf van 21 maanden uit wegens drugshandel. Normaliter zou hij op 7 januari 2021 vrijkomen.

Gezien B. op 7 juni reeds twee derde van zijn straf had uitgezeten, had hij om vervroegde vrijlating verzocht. Maar volgens zijn advocaat Friedrich Fülscher heeft de man, die reeds eerdere veroordelingen had opgelopen, dit weer ingetrokken.

Het Federaal Gerechtshof heeft in die zaak het “Landgericht” van Braunschweig bevoegd verklaard. Maar B. heeft zijn vertrouwen in de justitie van Braunschweig verloren, zegt zijn raadsman. De verdachte vindt immers dat die rechtbank hem in december 2019 ten onrechte een celstraf van zeven jaar heeft opgelegd wegens de brutale verkrachting van een 72-jarige Amerikaanse vrouw in 2005 in Praia da Luz.