Mag ik de hond nog uitlaten? Antwerps gouverneur Cathy Berx verduidelijkt strenge corona­maatregelen in provincie Antwerpen

In heel de provincie Antwerpen worden extra coronamaatregelen genomen om het stijgend aantal coronabesmettingen tegen te gaan. Voor sommige mensen zijn die maatregelen nog niet helemaal duidelijk. De gouverneur van de provincie Antwerpen, Cathy Berx, beantwoordde bij Radio 2 Antwerpen enkele vragen van luisteraars.

Omdat het aantal coronabesmettingen in de provincie Antwerpen razendsnel stijgt, werd er maandagavond na een langere crisisvergadering beslist om de coronamaatregelen te verstrengen. In heel de provincie Antwerpen zal een avondklok gelden tussen 23.30 uur en 6 uur. Je mag enkel buiten voor een essentiële verplaatsing, zoals een rit naar je werk of een doktersbezoek. Cafés en restaurants zullen om 23 uur sluiten. Iedereen boven 12 jaar is ook verplicht om op publieke en drukke plaatsen een mondmasker te dragen dat neus en mond bedekt.

Er gelden nog extra maatregelen voor de plaatsen waar momenteel de meeste coronabesmettingen worden vastgesteld. Het gaat dan concreet over stad Antwerpen, Zwijndrecht, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Boechout, Borsbeek, Mortsel, Hove, Lint, Kontich, Edegem, Aartselaar, Boom, Niel, Schelle, Rumst en Hemiksem. Daar zijn de komende vier weken alle evenementen en feesten verboden. Feestzalen en fitnesscentra moeten de deuren gesloten houden.

Mogen mensen uit de provincie Antwerpen nog op vakantie in het buitenland?

Berx: "Ja, dat mag. We snappen dat mensen snakken naar vakantie en we willen hen dat niet ontnemen. Wel willen we vragen om niet-essentiële verplaatsingen uit te stellen als ze niet nodig zijn. Wie toch op reis gaat, vragen we om alle maatregelen in het achterhoofd te houden. Ga niet uit de bol. Hou te allen tijde afstand en draag een mondmasker."

Mag ik nog op daguitstap naar een plek in de provincie Antwerpen?

Berx: "Ja, dat mag. Er staan geen containers rond Antwerpen en we hebben de stad, noch de provincie hermetisch afgesloten. We vragen wel om uitstapjes die niet nodig zijn, uit te stellen. Wanneer je toch komt, vragen we ook hier om alle maatregelen te respecteren. Draag een mondmasker en hou afstand."

Mag ik na 23.30 uur nog terugkeren naar de provincie Antwerpen met de mobilhome?

Mag ik tussen 23.30 en 6 uur de hond nog uitlaten?

Berx: "In principe niet. We vragen iedereen om de avondklok te respecteren en om creatief te zijn en een oplossing te zoeken. Stel dat je om 6 uur naar je werk moet vertrekken, kijk dan of er geen huisgenoten zijn die de hond op een later tijdstip kunnen uitlaten. We begrijpen natuurlijk dat dit niet altijd makkelijk is en de politie zal met gezond verstand handhaven."

Moet ik verplicht een mondmasker dragen als ik ga hardlopen of ga fietsen?

Berx: "In principe is het verplicht om op openbaar domein een mondmasker te dragen. Wie overdag met de fiets door de binnenstad rijdt, draagt een mondmasker. Wanneer je gaat hardlopen over een zandweg en er is niemand in de buurt, dan begrijpen we dat een mondmasker dragen niet evident is. Ik wil nogmaals benadrukken dat agenten met gezond verstand zullen handhaven."

Wanneer gaan de extra maatregelen voor de provincie Antwerpen in?

Berx: "De maatregelen gaan in, zodra ze allemaal in een juridische tekst gegoten zijn. In principe hopen we dit dinsdag rond te hebben, zodat de maatregelen in de avond al in werking kunnen treden."

Meest gelezen