Direct naar artikelinhoud
Luchtkwaliteit

Vlaamse regering moet Greenpeace 265.000 euro omdat luchtkwaliteitsplan niet voldoet

Beeld ter illustratie.Beeld Getty Images

Het Luchtbeleidsplan dat de Vlaamse regering heeft opgesteld na een veroordeling door de Brusselse rechtbank van eerste aanleg, voldoet niet aan de eisen van dat vonnis. Zo is de Vlaamse regering Greenpeace een dwangsom van 265.000 euro verschuldigd. Dat heeft de Brusselse beslagrechter beslist, zo meldt Greenpeace en blijkt uit het vonnis van de beslagrechter dat persagentschap Belga kon inkijken. De Vlaamse regering kondigt aan dat ze in beroep gaat tegen de beschikking.

Milieuorganisatie Greenpeace had in 2017 de Vlaamse overheid gedagvaard via een milieustakingsvordering, omdat ze van mening was dat het Vlaams Gewest te weinig deed om de luchtkwaliteit in Vlaanderen te controleren, daarover niet de correcte en volledige informatie doorgaf aan de Europese Unie en er dan ook nood was aan een luchtsaneringsplan. De Brusselse rechtbank van eerste aanleg gaf Greenpeace in oktober 2018 gelijk en verplichtte de overheid om binnen het jaar na de betekening van het vonnis, een luchtkwaliteitsplan op te stellen. Daarop stond een dwangsom van 1.000 euro per dag.

Het Vlaams Gewest stelde tijdig een Luchtbeleidsplan op maar dat plan voldeed volgens Greenpeace niet aan de eisen die de rechtbank had opgelegd. Daarom stuurde de organisatie begin november 2019 een deurwaarder naar het kabinet van Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) om de dwangsommen op te eisen die de rechtbank voorzien had.

Het Vlaams Gewest verzette zich daartegen en voerde aan dat het Luchtbeleidsplan wel voldeed aan de eisen van het vonnis. De Brusselse beslagrechter heeft nu geoordeeld dat het plan niet voldoet en dat de dwangsommen wel verschuldigd zijn. Die zijn intussen opgelopen tot 265.000 euro, aldus Greenpeace.

Beroep

“Wij zijn het niet met dit vonnis eens”, zegt Andy Pieters, woordvoerder van minister Demir. “Een andere Brusselse rechter oordeelde eerder dat het Luchtbeleidsplan inhoudelijk wel degelijk voldoet. Tegen het vonnis van de beslagrechter tekenen we dan ook beroep aan.”