Direct naar artikelinhoud
CoronavirusMaatregelen

Eindelijk duidelijkheid: zo ziet de nieuwe bubbel eruit

Eindelijk duidelijkheid: zo ziet de nieuwe bubbel eruit
Beeld Tine Schoemaker

Over de nieuwe coronaregels, en vooral over de invulling van de bubbel van vijf ontstond opnieuw ophef na de Nationale Veiligheidsraad van maandag. Het ministerieel besluit brengt duidelijkheid. 

Het was even wachten op het ministerieel besluit waarin alles correct omschreven staat hoe de nieuwe coronaregels geïnterpreteerd moeten worden. Het enige juiste antwoord voor de invulling van de bubbel: een café- of restaurantbezoek mag enkel met je eigen gezin en vijf extra personen uit de bubbel. 

Dezelfde regel geldt ook voor bijvoorbeeld een barbecue in de tuin. Het maximum aantal dat op die manier mag samenkomen, wordt afgeklopt op tien. Er is dus geen sprake meer van een ‘bijkomende bubbel van tien’, wat eerder voor verwarring zorgde.

Vragen

Epidemioloog Pierre Van Damme antwoordde in VTM Nieuws. Wat met tieners met gescheiden ouders? “Die mogen van de ene bubbel naar de andere verschuiven”, aldus Van Damme. “Elke bubbel past de regel toe van vijf vaste volwassenen.”

Samen sporten is een ander verhaal. “Met tien vrienden gaan wandelen of fietsen kan perfect, zij hoeven niet in je bubbel te zitten”, zegt Van Damme. “Dan moet wel de afstand gerespecteerd worden en desnoods een mondmasker gebruikt worden, zeker in de provincie Antwerpen.”

“Ik vang op dat dat niet gezond zou zijn als je sport”, zegt Van Damme. “Als je dat heel intensief doet, wordt het inderdaad lastiger om lucht binnen te halen. Maar als je rustig fietst, bevelen we het wel aan.” 

Aan jeugdkampen wordt voorlopig niet geraakt. “Dat is hun kampbubbel en dat blijft zo, ook bij kinderen ouder dan 12 jaar”, zegt Van Damme. 

En wat met repetities van toneelgroepen, koren en bijeenkomsten van hobbyclubs? Van Damme: “Dat kan je met tien doen, anderhalve meter, mondmasker of eventueel een face shield. We weten dat koren een bron kunnen zijn van transmissie. Dat is veelvuldig aangetoond in verschillende landen. Het is dus een bron van besmettingen die we goed moeten bewaken, daar moeten we de afstand dus bewaken.”

‘Europees beleid is dringend’

De overheid is aan het bekijken of we een soort van kliksysteem zullen hebben, aldus Van Damme. “In functie van een aantal indicatoren kunnen we dan automatisch zeggen welke maatregel in voege treedt. Zodanig dat we een soort van harmonisering krijgen van de maatregelen. Dat zal per gemeente of regio zijn, in functie van het absoluut aantal en de groei van het aantal. Je kunt verschillende indicatoren definiëren om op die manier te zeggen of er een alarmdrempel is overschreden.”

Ondertussen is de situatie in heel Europa snel aan het veranderen. “Een Europees beleid hadden we van in het begin moeten hebben”, besluit Van Damme. “Ieder land probeert nu op zijn manier een tweede golf te controleren. Het ene land zal daar meer succesvol in zijn dan het andere. Het virus kan dan makkelijk van de ene situatie naar een andere gaan. Zolang we het virus niet op dezelfde manier onder controle krijgen, zal het virus blijven zoeken naar vatbare mensen. Een Europees beleid is eigenlijk heel dringend.”