Vele Antwerpse horeca-uitbaters sluiten zelf de deuren in augustus

Volgens de lokale afdeling van Horeca Vlaanderen hebben al verschillende uitbaters van horecazaken in Antwerpen besloten om de komende weken niet open te gaan. "Ik heb vandaag al van zeven grote zaken bevestiging gekregen dat ze zelf zullen sluiten", zegt voorzitter Davy Brocatus.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

Na de extra strenge coronamaatregelen voor de provincie Antwerpen, en in het bijzonder de stad en omringende gemeenten, zien verschillende horecaondernemers het niet zitten om de komende weken open te gaan. "Het regent annulaties", zegt Davy Brocatus van Horeca Antwerpen. "Aan mensen van buiten Antwerpen wordt afgeraden de stad te bezoeken. We verwachten ook dat de Antwerpenaren zelf een restaurant- of cafébezoek sneller gaan uitstellen."

Bederfbare goederen

Bij een zevental uitbaters van grote horecazaken kreeg Brocatus al bevestiging dat ze niet zullen openen. "Het gaat om risicobeperking. Vaste kosten zijn er altijd, ook als je niet opent, maar bij een opening zit je ook nog met een variabele kost. Er moeten bederfbare goederen ingekocht worden en er is een personeelskost. Uitbaters kiezen daarom vaker om te sluiten en voor het personeel terug over te schakelen naar technische werkloosheid."

Compensatie

De sectororganisatie vindt dat nieuwe steunmaatregelen dringend nodig zijn. "Het gaat dan wel niet om een gedwongen sluiting in de letterlijke zin, maar de facto is het dat wel", zegt Brocatus. "Daar moet compensatie voor zijn, aangepast aan de grootte van de zaak."

Vanavond nog geen avondklok

De verordening die de maandagavond aangekondigde coronamaatregelen in de provincie Antwerpen juridisch afdwingbaar moet maken, zal allicht in de loop van woensdag klaar zijn. Dat zegt gouverneur Cathy Berx. Pas daarna zullen de maatregelen effectief kunnen ingaan, wat onder meer betekent dat er dinsdag nog geen avondklok zal gelden in de provincie.

De federale diensten van de gouverneur hebben volgens Berx vandaag de hele dag gewerkt aan het vertalen van de maatregelen in een juridisch-technische verordening, maar dat is dus niet volledig afgerond geraakt. "Er is ook nog heel wat advies ingewonnen, want ik wil dat dit juridisch sluitend is", zegt ze. "Ik ga ook niets ondertekenen dat nog niet af is."