Marc Van Ranst: “Er is geen bubbel van tien, enkel een van vijf”

Brussel -

“Er is eigenlijk geen bubbel van tien. Eigenlijk is vijf (de nieuwe contactbubbel die vanaf vandaag vier weken voor elk gezin lang geldt, nvdr) het énige getal dat u moet onthouden.” Dat zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven).

Yves Lambrix

De Nationale Veiligheidsraad heeft maandag onze sociale bubbel fors ingeperkt: waar iedere gezonde burger tot gisteren vijftien verschillende contacten per week mochten ontmoeten, worden er dat vanaf vandaag vijf per gezin voor de komende vier weken. Voorts worden niet-begeleide bijeenkomsten zoals familie- of vriendenbijeenkomsten beperkt tot maximaal tien. Maar omdat onze toppolitici de regels blijkbaar anders interpreteren, heerst heel wat onduidelijkheid. Viroloog Marc Van Ranst zette gisternamiddag daarom toch even de puntjes op de i.

1. De gezinsbubbel van vijf

De gezinsbubbel van vijf is de groep van vijf dezelfde personen met wie een gezin (single of meerdere leden) de komende vier weken nauw contact mag hebben. Bij hen moet u geen anderhalve meter afstand houden of mondmasker dragen. U mag hen zelfs een kus of knuffel geven, ook al wordt dat niet aangeraden. De bubbel is wel wederkerig: wie bij u binnenkomt, hangt vast aan uw bubbel en kan niet nog met vijf andere volwassenen een bubbel vormen - al geeft Van Ranst toe dat dit in de praktijk moeilijk haalbaar is. Kinderen jonger dan 12 jaar worden niet meegerekend bij de vorming van een contactbubbel.

Die bubbel van vijf ‘intimi’ mag u thuis uitnodigen, bijvoorbeeld voor een avondje monopolie in de woonkamer of een barbecue in de tuin. U mag met hen ook op restaurant of daguitstap/reis gaan. Vooral voor grote gezinnen is deze nieuwe bubbel een probleem: twee gezinnen met elk vier kinderen boven de 12 jaar mogen niet samenkomen, want dan zijn ze met twee personen te veel.

2. De bubbel van tien?

Alle activiteiten buitenshuis, zoals een café- of restaurantbezoek, een picknick, een receptie, enz. mogen met maximaal tien personen gebeuren. Ook hier worden kinderen onder de 12 jaar niet meegeteld. Social distancing en een mondmasker zijn hier dan wel de norm.

Volgens premier Sophie Wilmès mag dit enkel met de personen uit uw contactbubbel, want op restaurant en café kan je nu eenmaal geen afstand bewaren. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) meent dan weer dat dit met tien personen mag die niet tot uw contactbubbel behoren. Ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) had het zo begrepen: “Buiten je bubbel ben je niet volledig afgesloten van de buitenwereld. Je kan een pint gaan drinken of iets gaan eten met vrienden die niet tot je bubbel behoren, maar nooit met meer dan tien. En bij hen moet je de veiligheidsregels in acht nemen, want zij zijn geen nauwe contacten.”

LEES OOK. Waar maken mondmaskers écht het verschil en waar niet? Dit zegt de wetenschap

Wat is het nu? De maatregel kwam er op advies van de expertengroep Celeval en werd opgemaakt door viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). Hij gaf gisteren meer uitleg op VRT NWS: “Er is eigenlijk geen bubbel van tien, net omdat we het sociaal leven zo beperkt mogelijk willen houden.” Volgens Van Ranst gaat het om een foute communicatie en mogen er geen tien extra personen bovenop de sociale bubbel van vijf personen worden bijgeteld. Enkel voor samenscholingen is de limiet op een groep van tien mensen gezet. “Stel dat je op café gaat met een vriend die niet tot je bubbel hoort. Dat kan als u anderhalve meter afstand houdt. Maar dat is geen typisch horecabezoek, dat gebeurt niet op die manier. Op café of restaurant gaan, is nauw contact, en dat doet u dus met uw bubbel van vijf. Eigenlijk is vijf het enige getal dat u moet onthouden. Al de rest maakt het moeilijker.”

Maar wat als u met uw gezin naar een evenement gaat, want daar worden nog altijd 100 bezoekers (binnen) of 200 bezoekers (buiten) toegelaten? Dat kan, op voorwaarde dat de gezinsleden de social distancing met anderen bewaren en een mondmasker dragen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer