Direct naar artikelinhoud
Cijfers bewijzen: Antwerpse coronapiek niet te wijten aan snel testen
AchtergrondCoronavirus

Cijfers bewijzen: Antwerpse coronapiek niet te wijten aan snel testen

Beeld Getty Images

Volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is er een reden waarom de besmettingscijfers in zijn stad hoger liggen dan elders: de opflakkering is sneller in beeld gebracht. ‘Brussel vaart blind’, zei hij, een uitspraak die slecht viel bij Brusselse beleidsmakers. Maar dat klopt niet, blijkt uit nieuwe cijfers.

De voorzitter van de Nederlandstalige huisartsenkring in Brussel gooide de knuppel in het hoenderhok. Dokter Vincent Janssens vreesde dat de besmettingscijfers in zijn stad zo laag waren door onderrapportering (DM 28/7). Te weinig Brusselaars zouden de weg vinden naar de testcentra, die niet snel genoeg werken. Antwerps burgemeester De Wever (N-VA) greep dat aan in een radio-interview om te beargumenteren waarom de cijfers in zijn stad dan weer pijlsnel de hoogte in gaan.

“In Antwerpen hebben we gelukkig snel cijfers – en veel sneller dan in de rest van het land, denk ik. Over sommige andere grootsteden maak ik me zorgen. (...) Brussel vaart een beetje blind.”

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) reageerde als door een wesp gestoken. De Wever zoekt volgens hem “een zondebok om de aandacht af te leiden. Door zijn minachting voor Brussel is het Gewest een gedroomd slachtoffer.”

‘Brussel test te weinig’

Ondertussen presenteerde federaal minister Philippe De Backer (Open Vld) in de Kamercommissie Volksgezondheid nieuwe cijfers. Cijfers die Sciensano ons niet kon bezorgen. Wat blijkt? In de twee weken tussen 10 en 23 juli heeft geen enkele provincie in absolute cijfers zo veel getest als de provincie Antwerpen. Antwerpen doet 18 coronatests per 1.000 inwoners, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn dat er 11.

“Brussel test te weinig”, concludeert dokter Janssens. 

Maar De Backer maakte nog een cijfer publiek: het aantal positieve testen. Wie dat getal op het aantal uitgevoerde testen zet, verkrijgt de positiviteitsratio. In de provincie Antwerpen blijkt in die periode 3 procent van de afgenomen testen positief te zijn voor Covid-19. In het Brussels Gewest net meer dan 2 procent.

“Wie te weinig test, krijgt een hogere positiviteitsratio”, zegt microbioloog Emmanuel André (KU Leuven). “In maart bijvoorbeeld lag dat op 30 procent, omdat we toen te weinig testten. Als Antwerpen even ‘breed’ zou willen testen als Brussel, zouden ze twee keer zo veel moeten testen. Alleen zo zouden ze die ratio naar beneden krijgen.”

In Antwerpen-Centrum zou de positiviteitsratio intussen eerder richting 9 procent gaan. Dat wil zeggen dat van alle test in het stadscentrum liefst 9 procent een positief en dus besmet resultaat heeft. Dat is zorgwekkend veel. “Brussel blijft vrij stabiel met kleine uitbraken die onder controle lijken te zijn, in Antwerpen is op dit moment de vlam in de pan”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt), die zijn roots heeft in de getroffen Antwerpse Seefhoek-buurt. “Ik laat de uitspraken van de burgemeester voor zijn rekening, maar ik ben het er absoluut niet mee eens.”

Ook Karine Moykens, hoofd van het interfederaal comité Testing & Tracing, denkt niet dat er sprake is van onderrapportering buiten Antwerpen.

Intussen blijft de klacht van dokter Janssens over de gebrekkige testinfrastructuur in Brussel niet onopgemerkt. Brussels minister Alain Maron (Ecolo) zat dinsdagochtend samen met labo’s en ziekenhuizen en er was ook een overleg met De Backer. “Ik heb hem eraan herinnerd dat de regio’s één testcentrum per 100.000 inwoners moeten openhouden”, zegt De Backer. “En hem aangeboden om daarvoor indien gewenst gebruik te maken van het federaal testplatform.” 

Antwerps burgemeester De Wever was niet bereikbaar voor een reactie.