Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Eén passagier lag aan oorsprong van meer dan 700 besmettingen op cruiseschip Diamond Princess

Eén passagier lag aan oorsprong van meer dan 700 besmettingen op cruiseschip Diamond Princess
Beeld AFP

Een genetische analyse die dinsdag is gepubliceerd door Japanse wetenschappers toont aan dat hoogstwaarschijnlijk één persoon aan de oorzaak lag van meer dan 700 besmettingen aan boord van de Diamond Princess. Het cruiseschip was een van de eerste grote broeihaarden tijdens de pandemie en groeide ongewild uit tot een grote ziekenboeg.

Het quaranataineverhaal van de meer dan 3.700 passagiers en bemanning werd in februari eerder dit jaar over de hele wereld gevolgd, waarbij Japan werd bekritiseerd omdat het de boot niet tijdig had geëvacueerd.

Uit het onderzoek van een team van het Japanse Instituut voor Infectieziekten dat verscheen in het Amerikaanse vaktijdschrift PNAS, is nu gebleken dat alle coronavirussen aan boord dezelfde mutatie hadden. Daarvoor analyseerden de wetenschappers de genetische sequenties van het genoom van het virus bij 148 passagiers en bemanningsleden.

80-jarige passagier

Het leidde tot de vaststelling dat “de verspreiding van SARS-CoV-2 aan boord van de Diamond Princess voortvloeide uit een enkele introductie voorafgaand aan de veertiendaagse quarantaineperiode”, besloten de Japanse onderzoekers. Eerder had een 80-jarige passagier die van boord ging in Hongkong positief getest op het coronavirus.

Passagiers in quarantaine op de Diamond Princess in februari 2020Beeld EPA

Grote bijeenkomsten

Volgens de wetenschappers is de besmetting waarschijnlijk ontstaan ​​tijdens grote bijeenkomsten in gemeenschappelijke ruimtes, “waar passagiers dansten, zongen, winkelden en shows bijwoonden”.

Het schip werd op 3 februari door de Japanse autoriteiten onder quarantaine geplaatst in de haven van Yokohama. Uiteindelijk raakten 712 mensen aan boord besmet en zeven mensen stierven aan de gevolgen van Covid-19.