Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

Overzicht van alle maatregelen in provincie Antwerpen: extra aanpassingen en boetes tot 1.600 euro

Op de algemene mondmaskerplicht in de provincie Antwerpen komt een uitzondering voor intensief sporten.Beeld Klaas De Scheirder

Antwerps gouverneur Cathy Berx lichtte enkele nieuwe maatregelen voor haar provincie toe, met enkele aanpassingen en boetes tot 1.600 euro voor wie de regels niet naleeft. Een overzicht van de extra maatregelen tegen het coronavirus in de provincie Antwerpen.

, en

• Er geldt tussen 23.30 uur en 6 uur een avondklok in de hele provincie. Niemand mag zich dan buiten begeven, behalve voor essentiële verplaatsingen. “Een medische verplaatsing of om een vliegtuig te halen”, verduidelijkt Berx. 

Cafés en restaurants sluiten om 23 uur.

Samenscholingen en bijeenkomsten met meer dan tien mensen zijn, net zoals in de rest van het land, verboden.

• In de hele provincie Antwerpen is iedereen boven 12 jaar verplicht om een mondmasker te dragen op het openbare domein, ook in bijvoorbeeld winkelcentra. De verplichting geldt niet voor thuis en wanneer iemand iets eet of drinkt. Wanneer iets wordt gedronken of gegeten mag het masker af.

• Op de algemene mondmaskerplicht in de provincie Antwerpen komt er een uitzondering voor intensief sporten, zolang dat gebeurt op plaatsen waar het risico op overdracht van het coronavirus ‘nagenoeg nihil’ is. “Je hebt geen mondmasker nodig als je alleen op uw koersfiets rijdt op een desolaat pad. U zoeft dan mensen voorbij”, aldus de gouverneur. “Dat is iets anders als u in peloton fietst. Dan geldt het samenscholingsverbod van tien, en moet men afstand houden.”

• Op café of restaurant moet anderhalve meter afstand gehouden worden tussen de gezelschappen onderling. “Daar gebeuren de meeste besmettingen”, verduidelijkt Berx. 

• Je mag maar met maximaal vier mensen aan tafel zitten, tenzij je gezin groter is. 

• De gegevens van de registratie op café of restaurant moeten geen twee, maar vier weken bijgehouden worden in functie van de contactopsporing.” 

• Na 22 uur mag er in Antwerpen ook geen alcohol meer verkocht worden om mee te nemen.

Telewerken wordt verplicht, tenzij dat niet anders mogelijk is. 

• Contactsporten en sporten in groepsverband met meer dan tien man zijn verboden. Voetbalwedstrijden blijven dus theoretisch verboden.

Boetes tot 1.600 euro

Wie de maatregelen in Antwerpen overtreedt, riskeert een boete die kan oplopen tot 1.600 euro of een gevangenisstraf van 14 dagen. 

“Deze maatregelen gelden momenteel voor vier weken”, zegt Berx nog. “Volg ze strikt op. No mercy. Er zal kordaat worden opgetreden wanneer men de regels niet naleeft.”

Nog strenger in meest getroffen gemeenten

Deze, nog strengere maatregelen, gelden in de meest getroffen gemeenten: in de stad Antwerpen, Aartselaar, Boechout, Boom, Borsbeek, Brasschaat, Edegem, Hemiksem, Hove, Kapellen, Kontich, Lint, Mortsel, Niel, Ranst, Rumst, Schelle, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem en Zwijndrecht:

• Fitnesscentra zijn gesloten;
• Alle evenementen, recepties en feesten zijn verboden. Feestzalen worden gesloten en kermissen moeten dicht.