Amerikaanse luchtvaartmaatschappij JetBlue zet UV-schoonmaakrobot in om vliegtuig coronavrij te houden

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij JetBlue introduceert als eerste ultraviolette lichttechnologie in de strijd tegen het coronavirus. JetBlue zet voortaan, naast de traditionele schoonmaakmethodes, ook van UV-technologie voorziene robots in om de binnenkant van zijn vliegtuigen schoon te maken. De primeur is voor de luchthaven JFK in New York en Hollywood International in Fort Lauderdale.

Klinische studies hebben aangegeven dat ultraviolet licht naast bacterieën ook de aanwezigheid van virussen aanzienlijk kan reduceren. Onder andere van SARS-CoV en MERS-CoV.

JetBlue maakt daarbij gebruik van een robotachtige UV-cabine die is ontworpen door Honeywell. De robot kan een vliegtuig reinigen in 10 minuten. De robot wordt door een mens bediend en is voorzien van 2 armen die op en neer kunnen bewegen. Volgens Honeywell ligt de kostprijs van een schoonmaakbeurt met de UV-cabine om en bij de 10 dollar.

Gelijkaardige UV-lichtsystemen zijn al in gebruik in militaire omgevingen en in hospitalen in Israël. Maar JetBlue is de eerste grote luchtvaartmaatschappij die van de technologie gebruik maakt om passagiersvliegtuigen te desinfecteren.

Ook cruiseschepen overwegen het gebruik van UV-licht om hun schepen te steriliseren. In mei kondigde het bedrijf dat het openbaar vervoer verzorgt in New York City aan een proefprogramma met UV-licht op te starten om de metro en bussen van de stad te desinfecteren.

Luchtvaartmaatschappijen gaan in overdrive om reizigers ervan te overtuigen dat vliegen ook in coronatijden veilig blijft. Maar volgens Jean-Brice Dumont, de directeur Engineering bij de Frans-Duitse vliegtuigbouwer Airbus, is het risico dat een virus zich in een vliegtuig verspreidt zo goed als nul. In mei zei hij dat luchtverversingssystemen van vliegtuigen nu al voor 99,99 procent de uitroeiing van microben en virussen garanderen.

Meer