usage worldwide

Liveblog: Coronavirus flakkert op in verschillende Europese landen en quarantaine voor Belgen die naar Noorwegen reizen

Verschillende Europese landen, onder meer Spanje, Duitsland, Nederland en ItaliĆ« zien net als in ons land het aantal besmettingen met het coronavirus stijgen. Wie vanuit ons land naar Noorwegen reist, moet vanaf 1 augustus bij aankomst 10 dagen in quarantaine.Ā Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) sluit niet uit dat er ook in Brussel maatregelen komen zoals in Antwerpen, desnoods met een avondklok. Herbekijk alle updates van onze liveblog.Ā 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in BelgiĆ« kan terecht op de websiteĀ info-coronavirus.beĀ of het nummerĀ 0800-14.689.Ā BijĀ Tele-OnthaalĀ kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummerĀ 106,Ā of via chat opĀ tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bijĀ AwelĀ op telefoonnummerĀ 102,Ā of via chat opĀ awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken:Ā klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Tegen de zomer van 2023 is onze economie weer hersteld, gelooft econoom Peter Vanden HouteĀ 

Van april tot juni heeft onze economie maar liefst twaalf procent slechter gepresteerd dan de maanden daarvoor. Als we vergelijken met vorig jaar verliezen we zelfs veertien procent. Allemaal door corona natuurlijk. Maar wat betekenen die cijfers voor u en voor mij? Welke banen zijn bedreigd? Moet de grote klap nog komen? Komt het ooit nog goed en zo ja wanneer? Drie thema's die we voorleggen aan Peter Vanden Houte, de hoofdeconoom van ING.Ā Ā 

Lees het volledige artikel hier:

Belgen die naar Noorwegen reizen, moeten bij aankomst 10 dagen in quarantaine vanaf 1 augustus

Noorwegen heeft de regels aangescherpt voor Belgen die naar het land willen reizen. Wie dat vanaf 1 augustus vanuit ons land wil doen, moet bij aankomst 10 dagen in quarantaine gaan. Dat staat te lezen op de officiƫle website van de overheid van Noorwegen.

Belgiƫ is niet het enige land in Europa dat deze status krijgt. Ook inwoners van Spanje, Portugal, Andorra, Luxemburg, Kroatiƫ, Bulgarije, Roemeniƫ en verschillende regio's in buurland Zweden moeten 10 dagen in quarantaine als ze in Noorwegen aankomen. Voor mensen in sommige beroepscategorieƫn is een uitzondering mogelijk.

Belgiƫ staat op de officiƫle website van Noorwegen als "rood" ingekleurd, dat betekent dat quarantaine verplicht is.

Brussels minister van Gezondheid Alain Maron: ā€œMaatregelen zoals in Antwerpen, met avondklok, niet uitgesloten in Brusselā€

Op dit moment is het nog niet aan de orde, maar desnoods wil men in Brussel even ingrijpende maatregelen invoeren als in de provincie Antwerpen. Dat zegt de Brusselse minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo). Een avondklok in de hoofstad is dan ook niet uitgesloten, zegt de minister.Ā 

"Maatregelen zoals in Antwerpen zijn mogelijk. Maar daarvoor is het nu nog niet het moment", zegt Maron. "Onze gewestelijke diensten analyseren elke dag de cijfers van Sciensano. Die zijn nu niet zo slecht als in Antwerpen. Maar als er een evolutie is, dan zijn alle maatregelen mogelijk."Ā 

De hoofdarts van het Sint-Jan Ziekenhuis in Brussel Kenneth Coenye zei gisteren dat een Antwerpse situatie niet veraf is in de hoofdstad. Maar volgens de minister zijn er op dit moment vooral besmettingen op concrete plaatsen, die nog samen met de Brusselse gemeenten kunnen worden aangepakt. "Al ben ik ook ongerust, uiteraard", zegt hij.Ā 

Lees meer in dit artikel:

Burgemeesters en lokale besturen zullen het aantal coronabesmettingen tot op wijkniveau kunnen raadplegen

Vanaf morgen zullen burgemeesters en lokale besturen het aantal coronabesmettingen tot op wijkniveau kunnen raadplegen. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vanavond gezegd in "Terzake". Er was al langer vraag naar meer gedetailleerde gegevens van het aantal nieuwe besmettingen.

Lees het volledige artikel hier:

Wereldwijd meer dan 10 miljoen mensen genezen van COVID-19

Wereldwijd zijn meer dan 10 miljoen mensen genezen van COVID-19, zo blijkt donderdag om 21.45 uur uit het dashboard van de gezaghebbende Johns Hopkins Universiteit.

Er zijn 10.002.167 patiƫnten de zware longziekte te boven gekomen. Braziliƫ leidt met 1.930.597 genezingen.

Wereldwijd zijn 17.116.702 mensen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus en 668.949 zijn eraan overleden. De VS zijn het zwaarst getroffen met 4.464.906 infecties en 151.496 sterfgevallen.

F1-piloot Sergio Perez legt positieve coronatest af en mist wedstrijd in Verenigd Koninkrijk

De Mexicaanse Formule 1-piloot Sergio Perez is er komend weekend niet bij voor de GP van Groot-Brittanniƫ op het circuit van Silverstone in het Verenigd Koninkrijk. De Mexicaan legde een positieve coronatest af en moet in quarantaine blijven.

Lees het volledige artikel hier:

Eerste stijging van aantal patiƫnten op intensieve zorg in Frankrijk sinds begin april

Voor het eerst sinds begin april is er in Franse ziekenhuizen een stijging van het aantal patiƫnten op de intensieve zorg, zo heeft de nationale gezondheidsdienst (DGS) donderdag bekendgemaakt.

Er vertoeven nu 5.375 mensen in het ziekenhuis vanwege een coronabesmetting, van wie 381 op de intensieve zorg. Voor het eerst sinds april is deze sterk in het oog gehouden indicator niet meer aan het dalen.

De voorbije 24 uur zijn in ziekenhuizen nog eens zestien patiƫnten aan COVID-19 overleden. Sinds de uitbraak hebben minstens 30.254 mensen de longziekte niet overleefd.

Brakel neemt extra maatregelen om coronavirus het hoofd te bieden

In de gemeente Brakel in Oost-Vlaanderen worden vanaf vrijdag 31 juli stringente maatregelen ingevoerd om het stijgende aantal COVID-19-besmettingen te bezweren. De openingsuren van horecazaken worden ingekort, voetbalbijeenkomsten worden geschrapt en mondmaskers worden bijna overal verplicht.

"We zijn een kleine gemeente met een veel te hoog aantal besmettingen, we moeten nu het tij keren", zegt burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open Vld).

Naar aanleiding van een sterke stijging van het aantal COVID-19-besmettingen in Brakel besloot het gemeentebestuur om met directe ingang drastische maatregelen in te voeren, die een grote impact op het sociale leven in de gemeente zullen hebben. "Dit doen we nadat we hebben vastgesteld dat op 48 uur tijd de ratio voor Brakel op de website van Sciensano is gestegen van 20 over 27 tot 54. Hiermee zit Brakel een stuk boven de alarmeringsdrempel, veel te hoge cijfers voor een kleine gemeente als de onze", zegt Devleeschouwer.

Superverspreider voelt zich helemaal niet ziek, maar is groot gevaar voor omgeving

Niet alle wetenschappers zijn het eens over het fenomeen van de superverspreiders. Het zouden mensen zijn die zoveel virus in de neus dragen en zoveel virus uitstoten, dat ze makkelijk tientallen andere mensen op korte tijd kunnen besmetten. Het zijn vaak jonge mensen en ze hebben vaak geen symptomen. "Terzake" zocht het uit.

Bekijk de reportage uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Veel minder doden op intensieve zorg door gebruik bloedverdunners: grote doorbraak of bevestiging van wat we al wisten?

Het gebruik van antistollingsmedicijnen kan de sterfte van COVID-patiƫnten op intensieve zorg sterk verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Jessa Ziekenhuis dat vandaag gepubliceerd werd. Het onderzoek bevestigt wat veel artsen al maanden weten: als patiƫnten het slecht doen, dan komt dat vaak door kleine bloedklontertjes. Sommige experts pleiten daarom voor het gebruik van bloedverdunnners bij iedereen die positief test. Anderen vinden dat geen goed idee.

Lees het volledige artikel hier:

Meest gelezen