© BELGA

Waarom Nafi Thiam misschien nooit meer een medaille haalt in de zevenkamp

Heeft Nafi Thiam zich op de Olympische Spelen van Rio 2016 voor het laatst tot olympisch kampioene in de zevenkamp gekroond? Er liggen namelijk voorstellen op tafel om de zevenkamp (bij de vrouwen) en de tienkamp (bij de mannen) om te vormen tot een achtkamp. Onze beste vrouw – olympisch kampioene Nafi Thiam – en onze beste man – Thomas Van der Plaetsen – zijn geen voorstanders. “Dit zou alles veranderen.”

Hans Jacobs

Bij de Europese atletiekbond (EAA) ligt een voorstel op tafel om de meerkamp gelijk te schakelen voor mannen en vrouwen: bij de tienkamp voor de mannen sneuvelen twee disciplines – het polsstokspringen en het discuswerpen staan ter discussie – en bij de zevenkamp voor de vrouwen komt er eentje bij. Zo zouden mannen en vrouwen dezelfde achtkamp afleggen, met vier disciplines op de eerste dag en vier disciplines op de tweede dag (zie hieronder). Het voorstel is niet definitief, maar de Europese atletiekbond wil het plan wel aankaarten bij de internationale atletiekfederatie. En dat leidt tot ongerustheid bij een deel van de meerkampers.

Zo heeft Thiam een broertje dood aan langere loopnummers. En ja hoor, de 800m zou worden opgedreven tot 1.500m. “Ik ben het ermee eens dat de sport moet evolueren”, zegt ­Thiam. “Maar de atleten moeten op de eerste plaats komen, zij blijven het belangrijkst. Ik train al mijn hele leven voor de zevenkamp, maar dit zou alles veranderen. De kaarten zullen opnieuw worden geschud. Ik zal nieuwe disciplines moeten leren, dat doe je niet in een vingerknip. Ik hoop niet dat ze mijn sport op zo’n brutale manier zullen veranderen.”

Zo is het nu voor de vrouwen: 100m horden - hoogspringen - kogelstoten - 200 meter - verspringen - speerwerpen - 800 meter.

Zo is het nu voor de mannen: 100 meter - verspringen - kogelstoten - hoogspringen - 400 meter - 110 meter horden - discuswerpen - polsstokspringen - speerwerpen - 1.500 meter.

Zo moet het worden voor allebei: 100 meter - verspringen - kogelstoten - 400 meter - 110/100 meter horden - hoogspringen - speerwerpen - 1.500 meter

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer