Direct naar artikelinhoud
Ziekenhuizen

‘Wat er in Antwerpen gebeurt is een gigantisch drama’: ziekenhuizen maken zich met bang hart op voor tweede golf

Mary Helen Lauwers, anesthesist intensieve zorg aan het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA). 'Dit kunnen we geen tweede keer op dezelfde manier. Onmogelijk.'Beeld Eric de Mildt

Na de besmettingscijfers neemt nu ook het aantal ziekenhuisopnames sterk toe. Niet alleen in Antwerpen, ook elders in het land. De Antwerpse opflakkering blijkt een verklikkerlampje voor de rest. ‘Zo begint een tweede golf, omdat het virus al eerder uitgezaaid is.’

In Antwerpen blijven de cijfers exponentieel stijgen. Deze week ging het om 1.028 nieuwe besmettingen, dubbel zo veel als de week ervoor. “Alarmerend is dat we nu ook een forse stijging van het aantal ziekenhuisopnames zien, ook op de afdelingen intensieve zorg”, zegt Antwerps gouverneur Cathy Berx in een interview met De Morgen

In de Antwerpse ziekenhuizen leeft onrust. De tweede golf komt ook voor het zorgpersoneel sneller dan verwacht. Het is vakantieperiode en de overuren van de eerste golf zijn nog niet allemaal opgenomen.

“Wat er in Antwerpen gebeurt is een gigantisch drama”, zegt Mary Helen Lauwers, anesthesist intensieve zorg aan het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA). “In Stuivenberg zijn de opnames opnieuw aan het toenemen. We steven af op hetzelfde. Met als grootste verschil dat we dit geen tweede keer op dezelfde manier kunnen. Onmogelijk.”

Bijna verdubbeling van opnames

Niet alleen in Antwerpen, ook in de provincie West-Vlaanderen en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest stijgt het aantal hospitalisaties. In Brussel zou de opflakkering zich vooral in het centrum van de stad afspelen. In het UZ Brussel in Jette en het Erasmusziekenhuis in Anderlecht, twee ziekenhuizen tegen de gewestgrenzen, is geen stijging van de opnames. 

Er liggen op dit moment in het hele land 232 coronapatiënten in de ziekenhuizen. De voorbije week kwamen er dagelijks gemiddeld 23 nieuwe hospitalisaties bij, nagenoeg een verdubbeling in vergelijking met een week eerder. 

Op dit moment verblijven 49 patiënten op intensieve zorg. Volgens Geert Meyfroidt, intensivist aan het UZ Leuven en voorzitter van de Belgische vereniging voor intensieve geneeskunde, zijn de intensieve diensten beter voorbereid dan bij de eerste golf in maart en april. “De organisatie van de zorg is aangepast en het personeel is beter opgeleid. De problemen die zich toen stelden door de schaarste aan materiaal zijn weggewerkt.”

In zijn UZ Leuven zijn op dit moment nog geen nieuwe coronapatiënten aangekomen, maar het is een kwestie van tijd. In het hele land rijzen besmettingshaarden als paddenstoelen uit de grond. 

“Zo begint een tweede golf, omdat het virus al eerder uitgezaaid is”, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). “Dat geeft een potentieel gevaarlijkere dynamiek, maar aan de andere kant kennen we het virus nu beter, en we testen beter. Het verschil tussen het aantal positieve testen en het aantal ziekenhuisopnames is nu veel groter.”

Steeds meer experts zijn overtuigd dat de opflakkering het gevolg is van de doorgevoerde versoepelingen. “Sommigen zeggen dat de bevolking de regels onvoldoende heeft nageleefd, maar er waren gewoon nog amper regels”, zegt Meyfroidt. De grootste boosdoener lijkt dan de versoepeling van 1 juli, toen de bubbel werd vergroot naar 15 personen, wisselend elke week. “Dat was geen goed idee”, zegt Van Ranst. “Maar er is altijd de versoepeling te veel.”

De vraag is of de nieuwe maatregelen, zoals de beperking van de bubbel tot vijf personen, de curve sneller kunnen ombuigen dan vorige keer. “Pas over twee weken merken we het effect van onze maatregelen”, zegt gouverneur Berx.