Direct naar artikelinhoud
Bedrijven

Modegroep FNG, moederbedrijf van Brantano, vraagt faillissement aan

Modegroep FNG, moederbedrijf van Brantano, vraagt faillissement aan
Beeld Klaas De Scheirder

De modegroep FNG, moedermaatschappij van onder meer Brantano, heeft voor FNG International Holding nv en voor de meerderheid van haar dochtervennootschappen het faillissement aangevraagd. Dat maakt het bedrijf bekend in een persbericht. 

De vakbonden kregen het nieuws te horen op een bijzondere ondernemingsraad. Volgens woordvoerder Gunther De Backer ligt er een overnamebieding op tafel, maar zal het dus aan de curator zijn om die te beoordelen. Voor een reeks Nederlandse vennootschappen werd beslist ‘surséance’ of uitstel van betaling aan te vragen, luidt het.

FNG zat in financiële moeilijkheden en kreeg vorige week een stevige opdoffer, die de doodsteek is gebleken. De banken toonden zich niet bereid om nog extra geld in de noodlijdende modegroep te steken. Dat betekent dat een belangrijke piste om vers geld op te halen, werd afgesloten.

Brantano en Fred & Ginger

De faillissementsaanvraag heeft volgens de woordvoerder betrekking op Brantano (dat 104 winkels heeft in ons land) en Fred & Ginger (17 winkels). De andere activiteiten (zoals CKS, Etam, Steps en Ellos) draaien voorlopig verder. De woordvoerder kon niet zeggen hoeveel personeelsleden precies getroffen zijn door de faillissementsaanvraag. Bij de hele groep werken zo’n 3.000 mensen.

“De FNG-groep drukt hierbij de hoop uit dat deze onvermijdelijke stap niet het einde betekent voor de volledige activiteiten van de groep”, klonk het in een persbericht. 

Gisteren brak in verschillende vestigingen van Brantano al een spontane staking uit, voornamelijk in Antwerpen en West-Vlaanderen. Aan de basis van de staking lag een vergissing. Het FNG-personeel, waaronder ook de Brantano-medewerkers vallen, kreeg van het sociaal secretariaat een individuele jaarrekening tot eind juli, terwijl dat document normaal pas na een volledig jaar wordt verstuurd.