Noorwegen geeft België code rood: ons land dreigt paria van Europa te worden

De Noorse regering verandert de status van België op de coronabesmettingskaart van groen naar rood. Belgen die naar Noorwegen reizen moeten vanaf 1 augustus na hun aankomst tien dagen in quarantaine. Niet-essentiële reizen vanuit Noorwegen naar België worden afgeraden.

Volgens de Britse pers overweegt de regering-Johnson de terugkeerders uit België verplichte thuisquarantaine op te leggen, nadat Nederland dat ook al sterk adviseerde. België dreigt zo de paria van Europa te worden.

  • Het oogt een beetje middeleeuws, een feodaal lappendeken van verschillende gebiedjes waar je niet zomaar kan doorreizen, of op z’n minst erg ver van het EU-idee van vrij verkeer van mensen: de manier waarop Europese staten hun bevolking afraden om op trip te gaan.
  • Maar door de toenemende cijfers van coronabesmettingen kampt België wel met een stevig probleem: onvermijdelijk reflecteert zich dat straks in negatieve kleuren op de kaart, oranje en zelfs rood, en bijhorende maatregelen tegen reizigers komende uit dit land.
  • Op dit moment is België al ‘oranje’: het European Centre for Disease Control (ECDC) ging over tot die code, omdat het cijfer van besmettingen gedurende meer dan twee weken boven de 20 per 100.000 inwoners lag: het zit op 29,3, zo weet De Morgen.
  • Veel landen volgen die kleurcode van het ECDC en zo glijdt België af. Maar uiteraard zit er ook een vorm van reciprociteit in de codes: de afgelopen weken kreeg de regering van premier Sophie Wilmès (MR) erg felle reacties uit onder meer Portugal en Zweden, omdat België die gebieden wel erg streng taxeerde als ‘onveilig’ of ‘oranje’ en zelfs rood. Bij dat laatste, voor delen van Lissabon, gold een reisverbod, maar bij oranje vraagt men ook zelfquarantaine, al is dat niet verplicht. Dat leidde tot heftige reacties van die landen: Brussel is immers niet zomaar een bestemming, maar hoofdstad van Europa.
  • Bij ons is het niet het ECDC, maar de eigen experts van Celeval, die van Volksgezondheid afhangen, die de kleurcodes geven. En die zijn merkelijk strenger. Zo kleuren nu plots twee delen van Frankrijk oranje, waaronder ook Parijs.
  • Maar dat wordt uiteraard niet geapprecieerd door alle ‘ontvangende’ landen. De ‘harde’ houding van Celeval en Volksgezondheid bezorgde het ministerie van Buitenlandse Zaken de afgelopen weken dan ook grote miserie: officieel zijn zij het die de kleuren voor België afkondigen, en die veroorzaakten dus diplomatiek wel wat schade, maar ze hebben er ten gronde niets aan te zeggen.
  • Nu dreigt die houding wat als een boemerang terug te komen: een aantal landen staat klaar om België ‘in de ban’ te doen.
    • Nederland heeft heel de provincie Antwerpen op ‘oranje’ gezet: thuisquarantaine tot 14 dagen na een bezoek, dat enkel mag als het ‘noodzakelijk’ is, is aangeraden. Doorreizen mag, maar tanken of er rusten niet.
    • De UK houdt zich klaar om met een soortgelijke maatregel te komen, maar dan voor heel België. Tenminste, dat staat te lezen in de Britse pers. Een verplichte quarantaine voor reizigers van ons land, tot 14 dagen, kan volgen.
    • Voor de Baltische staten geldt zo’n quarantaine al voor België: wie vanuit ons land komt, moet twee weken in zelfisolatie.

  • De kans is groot dat, met verder oplopende besmettingscijfers, België verder en verder wegzakt in de Europese lijstjes, en steeds meer landen de deuren gaan sluiten. Immers: de strengere maatregelen die deze week werden genomen, zullen vermoedelijk maar binnen twee weken effect hebben op de besmettingscijfers.
  • Die kakofonie van Europese landen, die elk hun eigen code en aanpak hebben, schreeuwt overigens om één gecoördineerde EU-aanpak. De manier waarop in maart al de grenzen binnen Europa dichtgingen, was achteraf gezien een schaamtelijke vertoning voor de Europese Unie. De vraag is of de Europese Commissie erin slaagt om deze keer een voet tussen de deur te krijgen, en toch een en ander gezamenlijk te maken. Want iedereen is het er op Europees niveau wel over eens dat toestanden zoals in maart ‘absoluut moeten vermeden worden’.
Meer