Corona-crisis 

Antwerpen richt groot covid-testdorp op aan Spoor Oost

(simulatie) ©  Stad Antwerpen

Met een covid-testdorp wil de stad Antwerpen tijdelijk op grote schaal mensen zonder symptomen kunnen testen.

Yves Delepeleire

Gezien de toeloop van vermoedelijke covid-patiënten bij de eerstelijnszorg in Antwerpen, wil de stad een versnelling hoger schakelen om zo veel mogelijk mensen te testen.

Volgende week komt er aan Spoor Oost een groot testdorp met meerdere teststraten, een beetje te vergelijken met een drive-in, waar mensen een swab (neuswisser) kunnen laten afnemen. Afhankelijk van de nood zal het testdorp 500 tot 4.000 tests per dag kunnen verwerken.

In het testdorp (dat zowel te voet als met de auto bereikbaar is) zullen alleen Antwerpenaren zonder symptomen worden getest, mensen die bijvoorbeeld ongerust zijn omdat zij in contact gekomen zijn met iemand die besmet is.

Wie ziekteverschijnselen heeft, moet nog altijd naar de huisarts. Wie zich wil laten testen, zal zich ook eerst moeten registreren op een website.

Tegelijk zal een nieuw labo in het UZ Antwerpen onder leiding van professor microbiologie Herman Goossens alle stalen verwerken. Zo kunnen de private labo’s en die van de ziekenhuizen zich blijven concentreren op de stalen van huisartsen en ziekenhuizen.

‘Het initiatief komt er om de grote druk op het zorgcircuit te verminderen’, zegt de Antwerpse schepen Fons Duchateau (N-VA). ‘Doordat heel veel mensen zonder symptomen zich laten testen, worden de Antwerpse huisartsen, spoeddiensten en bestaande labo’s overspoeld. Deze situatie heeft versterking nodig.’

Als zij naar het testdorp kunnen, kunnen huisartsen zich weer volop toeleggen op patiënten met covid-symptomen of andere ziekteverschijnselen.

Het testdorp kan ook helpen om de pandemie efficiënter aan te pakken en besmettingshaarden nauwkeurig in kaart te brengen. Ook bedrijven hoeven niet nodeloos stil te liggen doordat hun medewerkers moeten wachten op een test, aldus Duchateau.

Het testdorp is een samenwerking tussen zeven partners: de stad Antwerpen, de huisartsenkringen van Antwerpen, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA), Universiteit Antwerpen, UZA, het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid en de federale overheidsdienst Volksgezondheid. Het is enkel bedoeld voor Antwerpenaren (de stad en niet de provincie).