Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

Het protest van de Bernie-aanhang gaat niet liggen

Ook nu Hillary Clinton officieel is aangesteld als de kandidate die voor de Democraten een gooi naar het Witte Huis zal doen, blijven de aanhangers van Bernie Sanders protesteren. Tijdens de conventie bezetten ze het mediacentrum, en in heel Philadelphia vonden dinsdagavond opnieuw protesten plaats.

De protesten in Philadelphia, waar maandag de Democratische conventie van start ging, begonnen afgelopen weekend al. Tijdens een steunbetoging voor gewezen presidentskandidaat Bernie Sanders waren spandoeken en T-shirts met anti-Hillary-slogans alomtegenwoordig. 'Lock her up', scandeerden de vurigste Sanders-supporters.

Ook tijdens de conventie ging het protest niet liggen. Toen hij zijn aanhang opriep om voor Hillary Clinton te kiezen, werd Sanders zélf uitgejouwd. Tientallen van zijn aanhangers werden opgepakt toen ze buiten aan de conventie over de dranghekken probeerden te klimmen.

'Silenced'

Wie dacht dat de rust zou terugkeren als Clinton eenmaal officieel was aangesteld als de Democratische presidentskandidate, dacht verkeerd. Meteen na haar aanstelling zijn aanhangers van Sanders boos weggelopen van de conventie. Meerdere van zijn fans stormden de mediatent binnen en gingen er als protest op de grond zitten. Sommigen hadden hun mond afgeplakt met tape waarop het woord 'silenced' stond geschreven.

Op meerdere plaatsen in Philadelphia vormden zich nadien ook opnieuw betogingen. Boze Sanders-aanhangers voegden zich bij een betoging van de Black Lives Matter-beweging, waardoor tegen de avond zo'n duizend mensen op de been waren.

Rond 22 uur plaatselijke tijd ontstond er oproer aan het Wells Fargo Center, waar de conventie plaatsvindt. Enkele betogers stichtten met papier en plakkaten een brandje aan de dranghekken. Een Amerikaanse vlag ging in de vlammen op.

Bevoordeeld

De onvrede bij de aanhangers van Sanders wordt grotendeels veroorzaakt door de mails die Wikileaks afgelopen weekend lekte, waaruit blijkt dat de partijleiding een voorkeur had voor Clinton als Democratische kandidaat. Volgens de Bernie-clan is het nominatieproces oneerlijk verlopen, en werd Clinton bevoordeeld ten koste van Sanders.

'Het spijt me dat ik slecht nieuws moet brengen, maar Donald J. Trump zal de presidentsverkiezingen winnen'
Michael Moore

Of dat ook betekent dat ze in november níet zullen stemmen voor Hillary? Volgens Oscarwinnaar en overtuigd Democraat Michael Moore zal het zo'n vaart niet lopen. Geen enkele Sanders-stemmer zal met plezier voor Hillary stemmen, maar hij zal het toch doen om Trump uit het Witte Huis te houden, schrijft hij in een opiniestuk op Huffington Post.

Maar er is volgens Moore wel degelijk een probleem. "Terwijl de Bernie Sanders-stemmer tijdens de voorverkiezingen nog hemel en aarde verzette om zoveel mogelijk vrienden naar de stembus te krijgen, zal hij nu alleen naar het kieskantoor trekken. Hij zal geen vrienden meer uitnodigen en zal zich niet als vrijwilliger aanbieden in de aanloop naar de verkiezing."

"Het spijt me dat ik slecht nieuws moet brengen, maar Donald J. Trump zal de presidentsverkiezingen winnen", voorspelt Moore dan ook.