Direct naar artikelinhoud
InterviewTijani Boulouali

Ook in Gent blijven moskeeën dicht op Offerfeest: ‘Jammer genoeg pas op het laatste moment beslist’

Gelovige moslims bidden in een moskee.Beeld ANP

Na Antwerpen blijven ook de moskeeën in Gent vrijdag dicht voor het Offerfeest. Arabist en islamoloog Tijani Boulaouali (KU Leuven) zou eerst gaan bidden, maar moet nu noodgedwongen thuisblijven. ‘Er is veel boosheid omdat deze beslissing pas op het laatste moment genomen is.’

Wat is het Offerfeest eigenlijk?

Boulaouali: “Bij het Offerfeest slachten moslims traditiegetrouw een dier als offer voor God. Dat is om te herdenken dat Ibrahim, of Abraham voor de christenen en joden, bereid was om zijn zoon te offeren op vraag van God, maar dat uiteindelijk niet hoefde te doen.

“Bij het feest staan dan ook enkele waarden centraal, zoals samenzijn en delen. Het vlees van het geslachte dier deel je normaal gesproken in drie. Een stuk is voor je eigen gezin, een ander is voor de gasten die je uitnodigt en een deel is om weg te geven aan de armen. Andere jaren zou ik mijn buren uitnodigen en geef ik hun wat vlees of zoetigheden. Ik stuur ook altijd wat geld op naar Marokko, mijn land van herkomst, om er mensen te helpen.”

Hoe zal het feest voor u nu verlopen?

“Ik zou eerst gaan bidden in de moskee Toekomst in Gent. Het bestuur had na overleg met de gemeente en de politie besloten om de gebedsdienst te laten doorgaan. Maar in plaats van een dienst voor iedereen zouden ze drie diensten doen voor telkens een groep van 50 gelovigen.

“Donderdag heeft de stad Gent ineens beslist om de diensten in de Gentse moskeeën niet te laten doorgaan. Iedereen is daar boos over, omdat het een onverwachte en geïmproviseerde beslissing is. Op zich is er natuurlijk wel begrip voor de maatregel, maar er is verontwaardiging voor de manier waarop die genomen is. Ik hoor bij de moskeeën dat er nu te weinig tijd overblijft om iedereen op de hoogte brengen.”

In Antwerpen en andere steden in Vlaanderen was er al beslist om de moskeeën dicht te houden.

“Natuurlijk is die beslissing in het licht van de heropflakkering van het virus te begrijpen. De moskeeën in Antwerpen zijn nu zelfs vier weken gesloten, dus niet enkel voor het Offerfeest. Ook in Mechelen zijn er moskeeën dicht.

“Dat is ook geen probleem. Volgens de islam is het aangeraden om in de moskee te bidden. Maar het is altijd belangrijk om de voorschriften te interpreteren naar de context. Nu, door het gevaar van corona, is het perfect mogelijk om het gebed thuis te verrichten. 

“Ik ga zelf samen met mijn kinderen thuis bidden. Misschien luisteren we ook naar een preek van een imam online. We zullen ook bellen met vrienden en familieleden via WhatsApp of andere sociale media.”

Hoe verloopt het feest nu in andere landen? Ook de Hadj is nu bezig, waarbij pelgrims naar Mekka in Saudi-Arabië trekken.

“Andere jaren trekken er tot drie miljoen mensen naar daar. Maar nu is het aantal beperkt tot 10.000 deelnemers. 30 procent van de deelnemers zijn Saudische burgers, de rest zijn gastarbeiders die in het land wonen. Ook op de andere plaatsen, zoals de vlakte van Arafat en de stad Mina, is er volgens mij genoeg ruimte om alles goed te kunnen organiseren. De overheid ziet er strikt toe op de veiligheidsregels. 

“In Marokko zijn de moskeeën weer open sinds 15 juli, maar ze organiseren vrijdag geen gebed voor het Offerfeest. Ook daar moet er thuis gevierd worden. Dit jaar zijn er voor zover ik weet ook geen Belgische Marokkanen die terugkeren naar Marokko om het feest daar te vieren.””