© rr

Big Belly’s zwaar beschadigd: vandaal kost stad 12.000 euro

De Antwerpse politie onderzoekt een geval van vandalisme in het stadspark. Op oudejaarsavond raakten twee Big Belly’s, de ‘slimme’ vuilnisbakken die de stad kocht voor 6.000 euro per stuk, beschadigd door vuurwerk of bommetjes.

JONATHAN BERNAERTS

Inspecteurs van de Antwerpse politie werden op nieuwjaarsdag naar het stadspark gestuurd. Daar lagen, verspreid over de weg, de restanten van Big Belly’s. Twee gloednieuwe ‘slimme’ vuilnisbakken waren totaal verhakkeld. Klaarblijkelijk hadden vandalen zich de avond voordien uitgeleefd met vuurwerk. De stadsdiensten hebben de brokstukken inmiddels opgeruimd. Van de vandalen ontbreekt elk spoor. “We voeren een onderzoek”, bevestigt de politie.

De Big Belly is een van de investeringen die de stad Antwerpen begin dit jaar deed in de strijd tegen zwerfvuil. Door hun grote volume zijn ze ideaal om in parken te plaatsen. De nieuwe vuilnisbakken drukken het afval samen, zodat er veel meer in kan. Bovendien geeft de Big Belly de dienst Stadsreiniging een seintje als hij moet worden leeggemaakt.

Aan al dat technisch vernuft hangt een prijskaartje: een Big Belly kost 6.000 euro per stuk. De stad Antwerpen is dan ook niet opgezet met de vandalenstreek. Vandaag zal ze bij de politie officieel klacht indienen tegen onbekenden.

Schepen van Stads- en Buurtonderhoud Caroline Bastianes (CD&V): “De vuilnisbakken bewijzen hun nut: ze comprimeren het afval aanzienlijk én we moet minder ploegen op pad sturen omdat ze een signaal uitsturen wanneer ze vol zitten. Net daarom is het zo jammer dat vandalen de Big Belly’s viseren. Gelukkig werden in het stadspark in totaal zes Big Belly’s geplaatst. Mensen kunnen dus nog steeds hun afval kwijt.”

Beveiliging?

Het is voorlopig onduidelijk of de twee beschadigde Big Belly’s vervangen zullen worden. Bastiaens: “We willen eerst een aantal zaken onderzoeken. Kunnen we de schade op de verzekering verhalen? En hoe kunnen we de Big Belly’s beter beveiligen, zodat dergelijke vandalenstreken zich niet meer kunnen herhalen?”

Het lijkt erop dat de stad haar investeringen in de Big Belly’s niet zal terugschroeven: in 2017 worden er nog veertig van dit type vuilnisbakken geïnstalleerd. De eerste zes werden in Park Spoor Oost geplaatst. Afgelopen zomer kwamen er nog eens 41 vuilnisbakken bij in andere parken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER