Johns Hopkins: ‘Algemene distributie van een coronavaccin? Reken maar eind 2021’

Eind 2021 is een redelijke inschatting voor een algemene distributie van een vaccin tegen Covid-19. Dat zeggen gezondheidsexperts van het gerenommeerde Johns Hopkins Instituut.

Verschillende landen zijn nu al een hele tijd gewikkeld in een race om als allereerste een vaccin tegen Covid-19 te kunnen aankondigen. Rusland beweert zelfs al over zo’n vaccin te beschikken, al heeft de medische wereld ernstige twijfels bij die aankondiging. Idem voor de aankondiging als zou het Chinese leger al een vaccin hebben. Voor de rest van de wereld zijn november en december van dit jaar de streefdata, die graag door farmabedrijven en politici naar voren worden gebracht.

Eens het zover is duikt een nieuw probleem op. Hoe vaccineer je miljarden mensen op een zo kort mogelijke tijd? Want zolang niet iedereen veilig is, is niemand veilig.

Logistieke sector is niet klaar

Het vervoeren van een eventueel vaccin tegen COVID-19 wordt een enorme uitdaging waar de logistieke wereld nog niet klaar voor is. Dat zeggen een aantal toplui in de sector tegenover het persagentschap Bloomberg. De grootste uitdaging ligt volgens experts in het gekoeld verschepen van vaccins. Die moeten ononderbroken gekoeld blijven. Sommige zelfs op een temperatuur van minus 80 graden. Een kleine afwijking kan de hele lading bederven.

“Gekoeld luchtvervoer is over het algemeen een groot probleem omdat goederen vaak op het vliegveld blijven staan, ook in Europa”, zegt hoogleraar logistiek Jan Fransoo aan de Kuehne Logistiek-Universiteit tegen het Nederlandse nieuwsagentschap nu.nl.

Wie krijgt voorrang?

Dan is er het probleem van de distributie en het toedienen van vaccins. ‘Wie krijgt voorrang? Waarschijnlijk senioren, medisch personeel en essentiële beroepen. Vraag wordt dan wie essentiële werkers zijn. Hoe houden we de economie aan de gang?’, aldus Naor Bar-Zeev van het Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Volgens Bar-Zeev is eind 2021 een redelijke inschatting voor een brede distributie van een vaccin.

‘Vandaag worden we in ‘real time’ geconfronteerd met wat wetenschap is. Op lange termijn is dat goed voor de wetenschap en het vertrouwen in de wetenschap. Maar op korte termijn maakt het mensen wat ongemakkelijk.’

Vertrouwen in vaccins is nu een zaak van de politiek

Het vertrouwen in vaccins is ook een politiek gegeven. ‘We worden geconfronteerd met de politisering van Covid-19 en met de twijfels over vaccins.’

De opkomst van sociale media lag de voorbije jaren mee aan de geboorte van de zogenaamde antivaxxers. Een kleine groep mensen die zich erg efficiënt heeft getoond in het verspreiden van valse informatie met betrekking tot vaccins. Dat Bill Gates het coronavirus zou hebben ontwikkeld om geld te verdienen aan een vaccin dat dankzij zijn financiering kan worden gevonden. Of dat 5G-netwerkmasten het virus versneld verspreiden… De situatie is ondertussen dermate ontspoord dat de WHO de ‘twijfel rond vaccinatie’ een van de tien grootste gezondheidsbedreigingen noemt.

Europa is veruit de meest sceptische regio wereldwijd

De krant Le Figaro publiceerde vorig jaar een grafiek waaruit te leren valt dat Frankrijk wel degelijk het eerste antivaccinatieland van Europa is. Zo heeft 1 op elke 3 Fransen twijfels over de veiligheid van vaccins. Vergeleken met iets meer dan 1 op 5 Belgen en 1 op 12 Britten. Toch is Europa veruit de meest sceptische regio wereldwijd waar het de veiligheid van vaccins betreft

pastedGraphic.png

België is redelijk oké. Of toch niet…

België lijkt voorlopig nog redelijk oké. Maar alles wijst erop dat het ook bij ons aan het veranderen is.

Zo geeft 39% van de ouders van jonge Vlaamse kinderen aan bezorgd te zijn over ernstige bij­werkingen van vaccins. Nog eens 32% is van mening dat nieuwe vaccins met meer risico’s gepaard gaan dan degene die al langer gebruikt worden. Eén op de vijf jonge moeders vindt dat haar kind niet moet worden gevaccineerd tegen ziektes die tegenwoordig niet meer voorkomen. Bij zwangere vrouwen is dat 22% en bij ouders van adolescenten zelfs bijna een kwart.

De goed geoliede antivaccinatiebeweging

EPA-EFE/SCOTT BARBOUR AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

De algemene acceptatie van een vaccin tegen Covid-19 is verre van zeker. Nu we zien hoe platforms zoals Facebook en YouTube  worstelen om de verspreiding van video’s zoals ‘Plandemic’ tegen te houden, maken velen zich zorgen over het moment dat miljarden mensen zullen moeten worden overtuigd zich met een vaccin te laten inenten. De kans dat overheden en sociale media door een goed geoliede antivaccinantiebeweging, die zich al heer en meester heeft getoond in het verspreiden van verkeerde informatie en samenzweringstheorieën, buitenspel zullen worden gezet, is dan ook niet denkbeeldig.

Meer