Pierre François, CEO van de Pro League. ©  BELGA

Kan Pro League (ondanks gelijk van Waasland-Beveren) toch doordrukken voor competitie met 16 clubs?

De kortgedingrechter in Dendermonde oordeelt dat Waasland-Beveren opnieuw opgenomen moet worden op de kalender van 1A. Zo niet volgt er een dwangsom van 2,5 miljoen euro per match die wordt afgetrapt zonder dat de Waaslanders in de hoogste afdeling zitten. Toch willen de grote kanonnen van de Pro League vandaag een competitieformat doordrukken met zestien clubs zonder de Waaslanders. CEO Pierre François meent de rechtspraak te kunnen omzeilen. Alweer. Anderen twijfelen.

Na het BAS oordeelde nu ook de ondernemingsrechtbank in kort geding in een document van 27 pagina’s dat de degradatie onterecht is. Voor elke match die zonder de Waaslanders op het hoogste niveau begint, moet er straks 2,5 miljoen euro dwangsom betaald worden. Zowel voor duels in 1A als 1B. Per speeldag riskeert de Pro League dus 30 miljoen euro boete. “Daar kan ze niet onderuit”, aldus de Beverse advocaat Tom Rombouts.

Het maakt weinig indruk. Vandaag is de Algemene Vergadering van de Pro League. Zo’n dertig bobo’s komen op een veilige manier samen in het Crowne Plaza in Diegem en de grote kanonnen willen nog altijd de beslissing van 15 mei – een competitie met zestien zonder Waasland-Beveren – herbevestigen.

Daar is volgens CEO Pierre François alleen een nieuwe argumentatie voor nodig. Dit keer moet goed duidelijk gemaakt worden dat op 3 augustus de verdeling van de Europese tickets ingediend moet worden bij de UEFA. Officiële matchen mogen pas vanaf 1 augustus en dus is er slechts ruimte voor de bekerfinale en de promotiematch. Niet voor speeldag 30. Die argumentatie kan volgens François met een meerderheid van 50 plus 1 worden goedgekeurd. Dan degradeert Waasland-Beveren op een legale manier en geldt de dwangsom niet meer.

Dit plan wordt op zijn minst al gesteund wordt door Gent, Genk en Charleroi, en ook Antwerp, Anderlecht en Standard hierin lijken mee te gaan. “Het is nochtans onjuist”, vervolgt meester Tom Rombouts. “Het BAS oordeelde dat degradatie onredelijk was en die zal altijd onredelijk blijven. Waasland-Beveren kan alleen maar in 1A voetballen.”

De Pro League klampt zich evenwel vast aan de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) – de enige instantie die zich wel kon vinden in de degradatie van de Waaslanders – en pretendeert dat de BMA hoger op de juridische ladder staat dan het BAS. Al stellen sommigen zich daar vragen bij: de BMA oordeelde dat Waasland-Beveren véél voordeel zou halen als het wel in 1A bleef, maar stelde tegelijk ook inbreuken op de concurrentieregels vast.

Pierre François dagvaarden?

Daarom denken sommige clubs – onder meer Club Brugge – dat het misschien beter is om toch naar een competitie met achttien clubs te gaan. Eventueel met drie degradanten, maar daar is dan weer een meerderheid van 80 procent voor nodig. Wat een kluwen. Eén ding is zeker. Als Waasland-Beveren niet in 1A wordt opgenomen, spant het een nieuw kort geding aan, stapt ze weer naar het BAS en denkt het eraan om “manipulator” Pierre François persoonlijk te dagvaarden. (jug, lvdw, whb)

MEER OVER SK Beveren

MEER OVER VOETBAL