Minister Tommelein wil burgemeester worden van Oostende

© dominique jauquet

© BELGA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Vlaams minister van Energie en Begroting en huidig gemeenteraadsvoorzitter van Oostende Bart Tommelein wil burgemeester worden van die badstad. Op een persconferentie donderdagochtend stelde hij zich officieel kandidaat als burgemeester.

lbo

Om een vrijere rol te kunnen krijgen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, die plaatshebben in 2018, stopt hij als gemeenteraadsvoorzitter. Tommelein blijft wel eerste schepen, maar omdat hij ook minister is, oefent hij dat ambt niet uit.

Momenteel is Johan Vande Lanotte van SP.A burgemeester in Oostende. Samen met Open VLD en CD&V vormen de socialisten de coalitie en hebben ze 24 van de 41 zetels in de gemeenteraad.

“Ik heb de voorbije dagen beslist om burgemeester Johan Vande Lanotte uit te dagen en dus de lijst te trekken van de liberalen”, aldus Tommelein. “Na ruim 20 jaar denk ik niet dat de verandering en de toekomstvisie van mijnheer Vande Lanotte zal komen. Er zijn veel uitdagingen en als rasechte Oostendenaar zie ik niet alleen wat er leeft, maar ook wat Oostende nodig heeft. Ik wil een burgemeester zijn van alle Oostendenaars en de leiding nemen van een project waar iedereen kan aan meewerken”.

Tommelein schuift vijf prioriteiten naar voor, namelijk de uitbouw van een ombudsdienst, het verlagen van de belastingsdruk, het creëren van een moderne, digitale en groene stad, de stad proper houden en tot slot de inspraak van de inwoners verhogen.

Hij verwees ook naar de plannen van Vande Lanotte om een burgerpartij op te richten. “Wij staan open voor iedereen, ook wie geen partijkaart heeft. Ik had er ook geen in 2000 toen ik gemeenteraadslid werd”.

Tommelein verwacht geen problemen voor de rest van de legislatuur. “De coalitie gaat gewoon verder. Maar Open Vld is nu volwassen in Oostende en we zijn klaar om de burgemeester te leveren”, besluit hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen