Foorkramers bereiken met veel getoeter het centrum van Brussel

 © Photo News

De betoging van de foorkramers die vrijdagvoormiddag door Brussel trok, veroorzaakte verkeershinder langs het parcours van die optocht.

edm
Bron: Belga

Honderden foorkramers uit heel België waren omstreeks 09.30 uur vanop Parking C aan de Heizel met hun voertuigen gestart aan een stoet doorheen de hoofdstad. Met de protestactie wilden ze hun penibele situatie aankaarten, want in tegenstelling tot pretparken of markten gaan vanwege de coronacrisis nergens in België nog kermissen door. Eerder deze week werd nog een kruis gemaakt over de Zuidfoor.

Voor ze vertrokken, werden de foorkramers nog ontvangen door minister voor Middenstand, Zelfstandigen en kmo’s Denis Ducarme (MR).

‘We vragen om niet gediscrimineerd te worden tegenover de andere sectoren. We willen open gaan net zoals de pretparken, dierentuinen en markten. De minister heeft ons gezegd dat er een werkgroep komt om het specifieke dossier van de kermis te bekijken. We vragen dat ze ons laten werken of dat ze ons financieel steunen’, klonk het nog bij aanvang van de betoging.

‘Het gaat hier om hypocrisie. We vinden het hypocriet dat de kermis wel door het federale niveau toegelaten wordt, maar dat gouverneurs dan naar de burgemeesters bellen om de kermissen te sluiten’, aldus de foorkramers.

De stoet van een vierhonderdtal wagens en vrachtwagens veroorzaakte heel wat verkeersoverlast in het centrum van Brussel. De kop van de stoet bevond zich rond 11 uur aan de rotonde Louiza, op de kleine Brusselse ring, terwijl de staart zich aan het Jules De Troozplein bevond.

‘Door de lengte van de stoet was er hier en daar wel de nodige verkeershinder, maar verder is alles zonder noemenswaardige incidenten verlopen’, vertelt woordvoerster van de Brusselse politie Ilse Van de keere. Rond 13.30 uur was de betoging afgelopen, en heeft de normale verkeerstoestand zich hersteld.