Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Republikeinen vallen Trump af: ‘Nee, we gaan verkiezingen niet uitstellen’

Mitch McConnell.Beeld AFP

Een groot aantal Republikeinen in het congres heeft afstand genomen van de suggestie van Trump om de verkiezingen uit te stellen. Waar Trumps partijgenoten zich eerder steeds achter de president schaarden, gaf een prominente bondgenoot nu zelfs aan dat zijn woorden grond zijn voor zijn afzetting.

De Republikeinse leider in de Senaat, Mitch McConnell, benadrukte dat de verkiezingen op geen enkele manier kunnen worden uitgesteld. Volgens Trump dreigt grootschalige fraude als door de coronapandemie via de post zou moeten worden gestemd. McConnell, de machtigste Republikein in het congres, liet weten helemaal niets te zien in die suggestie.

“In de geschiedenis van dit land, tijdens oorlogen, economische depressies en de burgeroorlog, is het nooit aan de orde geweest dat een verkiezing niet op tijd kon worden gehouden”, aldus McConnell. “Op 3 november zullen wij opnieuw een manier vinden om de verkiezingen door te laten gaan.”

Standpunt

‘Donald Trump zaait nu al de kiemen voor een betwist verkiezingsresultaat’, schrijft Maarten Rabaey in het standpunt.

Ook de op twee na belangrijkste Republikein in de Senaat, John Barrasso, zei dat het parlement nooit zal overgaan tot uitstel. Volgens de Grondwet bepaalt het congres wanneer er verkiezingen worden gehouden, niet de president. “Nee, wij gaan de verkiezingen niet uitstellen”, verzekerde Barrasso. “Wij gaan ze laten plaatsvinden en de stemming beëindigen op de verkiezingsdag.” De Republikeinse fractieleider in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, sloot zich daarbij aan. “Geen sprake van”,  aldus McCarthy over een uitgestelde stemming.  

Twitter bericht wordt geladen...

Impeachment

Opvallend is dat een belangrijke conservatieve bondgenoot van Trump, Steven Calabresi, zeer hard uithaalde naar de president. Calabresi is mede-oprichter van de Federalist Society, een invloedrijke groep onder de Republikeinen. De organisatie hielp Trump onder andere met de selectie van conservatieve rechters. “Ik ben geschokt”, aldus Calabresi in een opiniestuk in de The New York Times. “Zijn laatste tweet is fascistisch en grond voor zijn onmiddellijke impeachment en zijn afzetting”, aldus Calabresi.

Zelfs Lindsay Graham, een belangrijke steunpilaar van Trump, kon niet snel genoeg afstand nemen van de president. “Ik denk niet dat dit een goed idee is”, aldus Graham die de president normaliter direct in bescherming neemt als hij wordt bekritiseerd. Graham: “Bezorgdheid over het stemmen via de post is legitiem, maar uitstel van de verkiezingen is niet het juiste antwoord.” Andere partijgenoten van de president zeiden dat Trump de omstreden tweet waarin hij woensdag uitstel opperde, beter niet de wereld in had kunnen sturen.

Maar uren nadat hij met de tweet politiek Washington in rep en roer had gebracht, weigerde Trump in het Witte Huis afstand te nemen van zijn waarschuwing voor fraude. De president gaf aan dat er grote onzekerheid zou ontstaan over de uitslag en over het eerlijk verloop van de stemming. Dit zou kunnen leiden tot rechtszaken, zo suggereerde hij. In 2000 leidde kritiek op de stemming in Florida tot een bitter juridisch gevecht, tot aan het Hooggerechtshof, tussen de Republikeinse presidentskandidaat George W. Bush en zijn Democratische opponent, vicepresident Al Gore. 

Twitter bericht wordt geladen...

Slechte peilingen

Bush won uiteindelijk Florida, en daarmee het presidentschap, met een verschil van slechts 537 stemmen na tussenkomst van de hoogste rechters van het land. De strijd om wie zich de rechtmatige president van het land mocht noemen was ongekend voor Amerika en duurde een maand.

“Ik wil geen uitstel”, betoogde de president donderdag in het Witte Huis. “Ik wil dat de verkiezingen worden gehouden. Maar ik wil er ook niet na drie maanden achter komen dat stembiljetten worden vermist en dat de verkiezingen van geen enkele waarde waren. Dat is wat er zal gebeuren.”

Met minder dan honderd dagen te gaan, lijkt Trump erop uit te zijn om nu al twijfel te zaaien over de legitimiteit van de verkiezingen. In de peilingen staat zijn Democratische tegenstander Joe Biden flink voor. De voorsprong van Biden liep een peiling vorige week zelfs op tot 15 procent. In een gemiddelde van alle belangrijke peilingen stond Biden vrijdag op 49,9 procent en Trump op 41,6 procent.

De president doet het met name slecht in staten die hij moet winnen om te worden herkozen, zoals Florida. In Florida staat Biden op 50,1 procent en Trump op 43,4 procent. In 2016 won Trump Florida nog in de strijd met Hillary Clinton. Trump: “Ik wil geen oneerlijke verkiezingen zien. Dit zal de meest gemanipuleerde verkiezing zijn in de geschiedenis.”