Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

Matthias Schoenaerts toont indrukwekkende dronebeelden van muurschildering voor koning Filip

Matthias Schoenaerts aan het werk als graffiti-artiest Zenith.Beeld Benoit De Freine

De afgelopen maanden liet Matthias Schoenaerts (42) zijn creatieve talent al meermaals opmerken. Op Instagram deelt hij nu dronebeelden van zijn meest recente kunstwerk, Humain

Video wordt geladen...

Schoenaerts maakte de muurschildering in opdracht van koning Filip en het kunstencentrum BOZAR. “De hand symboliseert creatie, connectie, contact en eenheid”, klinkt het. “Menselijk contact impliceert verantwoordelijkheid. We zijn verantwoordelijk voor elkaar, zeker nu. Deze muur symboliseert ons individu, maar ook onze historische verantwoordelijkheid.” 

De afbeelding verwijst namelijk naar ons koloniaal verleden, legt Schoenaerts uit op Instagram. “De scheur op deze muur heb ik gefotografeerd op een standbeeld van koning Leopold II. De koperen achtergrond is een verwijzing naar de grondstof die België tijdens de kolonisatie heeft ontgonnen. En de hand verwijst expliciet naar de onmenselijke praktijk waarbij Belgische functionarissen de handen van burgers afhakten wanneer ze weigerden om in de kampen te werken." 

“Het is een goed moment om de onmenselijke praktijken en het gruwelijke verleden te erkennen en na te denken over een manier om de onvoorstelbare hoeveelheid pijn en trauma die onze natie heeft veroorzaakt, te herstellen. De tijd om te spreken en naar elkaar te luisteren, is nu aangebroken. Laten we ons verenigen en voorkomen dat we dezelfde onmenselijke praktijken uit het verleden herhalen." 

Het kunstwerk is te vinden in Antwerpen, op het Provinciaal Instituut voor Hygiëne in de Kronenburgstraat.