Koning verlengt opdracht De Wever en Magnette: partijvoorzitters zo snel mogelijk samenbrengen voor vorming regering

 © Belga

Preformateurs Bart De Wever en Paul Magnette waren vrijdag op audiëntie bij koning Filip. Ze brachten een eerste tussentijds verslag uit van de opdracht die ze vorige week aanvaardden. De koning heeft hen gevraagd om zo snel mogelijk de partijvoorzitters samen te brengen die een draagvlak kunnen bieden voor de vorming van een regering.

N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette kregen vlak voor de nationale feestdag van koning Filip de opdracht om het nodige te doen om een regering te vormen, met een brede meerderheid in het parlement. De preformateurs gaven zichzelf daar een vijftigtal dagen voor, met vandaag dus een eerste verslagmoment. Geen van beiden gaf commentaar voor aanvang.

Na de audiëntie deelde het paleis mee dat de Koning hen gevraagd heeft om zo snel mogelijk de partijvoorzitters samen te brengen die een draagvlak kunnen bieden voor de vorming van een regering. Zij zullen een nieuw verslag uitbrengen op 8 augustus.

Vorige week overheerste voorzichtig optimisme, omdat de twee bereid leken water bij de wijn te doen. In ruil voor het vooruitzicht op een institutionele hervorming, zou PS een groot deel van haar sociaal-economisch programma mogen realiseren.

De liberale partijen lijken echter de voorlopige spelbrekers. Open VLD en MR maakten de preformateurs donderdag een eigen nota over. Bovendien blijkt vrijdag opnieuw uit interviews dat de twee zich stevig aan elkaar hebben vastgeklonken, terwijl PS liefst een regering ziet met slechts één liberale partij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen