Direct naar artikelinhoud
CoronavirusClusters

Borgerhout is coronahotspot in Antwerpen

Borgerhout is coronahotspot in Antwerpen
Beeld Joel Hoylaerts/Photo News

Uit het nieuwe Vlaamse corona-dashboard blijkt dat ruim een kwart van de nieuwe corona-gevallen de voorbije week in de stad Antwerpen in het district Borgerhout zijn vastgesteld. Dat meldt ‘De Tijd’. Ook de wijken in de directe omgeving - zoals Deurne, Dam, Seefhoek en Stuivenberg - zijn zwaar getroffen. De binnenstad (postcode 2000) telt slechts 20 besmettingen.

en

Vanaf vandaag hebben burgemeesters, noodambtenaren, gouverneurs en zorgraden toegang tot de zogenaamde ‘Vlaamse controletoren’. Dat is een online toepassing die gemeenten tot in detail toont waar coronapatiënten zich bevinden, meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Het gaat om info op het niveau van de ‘statistische sector’, een zeer gedetailleerd niveau tussen het straat- en wijkniveau. De locaties van patiënten per deelgemeente en de leeftijdsverdeling van patiënten worden getoond. Ook de alertniveaus van Sciensano, zoals het aantal besmettingen per 100.000 mensen, zijn te zien.

Contactonderzoek

De cijfers die getoond worden, zijn die van alle patiënten van de dag ervoor. Ze bevatten alle patiënten waarbij contactonderzoek wordt uitgevoerd, inclusief patiënten van wie de huisarts oordeelde dat hun negatief resultaat vals negatief was of patiënten die de arts al aanmeldt bij het contactonderzoek zonder testresultaat.

De data worden opgenomen in de ZorgAtlas, een al bestaande toepassing waar de lokale besturen onder meer de gegevens van hun regio konden opvolgen. De cijfers kunnen verschillen van de cijfers die per gemeente op de publieke website van Sciensano staan. Die laatste komen immers uit een andere databank van Sciensano, en tonen de cijfers van drie dagen in het verleden en enkel positief geteste patiënten.

De burgemeesters en lokale besturen waren al langer vragende partij voor meer gedetailleerde gegevens. Maar volgens Joris Moonens, de woordvoerder van Zorg en Gezondheid, moest eerst een heel technisch proces doorlopen worden om dat te realiseren. “Data is één ding, maar datavelden moeten ook opgekuist worden, met ruwe data op zich kan je niets”, zegt hij.