Direct naar artikelinhoud
CoronacrisisCultuur

Sp.a vraagt bijkomende steunmaatregelen: ‘Anders overleeft cultuursector niet’

Vlaams parlementslid Katia Segers (sp.a)Beeld BELGA

‘Het overleven van de cultuursector hangt op dit moment aan een zijden draadje’, stelt Vlaams parlementslid Katia Segers (sp.a) vast. Zij vraagt aan de Vlaamse regering bijkomende steunmaatregelen, nu de cultuursector opnieuw getroffen wordt door de coronaregels.

“Bedrijven, cinema’s, winkels en de horeca blijven open, maar theaters moeten dicht. Begrijpe wie begrijpen kan!” Dat schreef Guy Cassiers, artistiek leider van Toneelhuis, gisteren in deze krant. Zijn brief werd mee ondertekend door zijn collega’s Michael De Cock (KVS) en Milo Rau (NTGent). “Het gevoel is terecht dat een al hard getroffen sector opgeofferd wordt. En zal de overheid zijn verantwoordelijkheid kunnen nemen om het overleven van de meest kwetsbaren in de sector te verzekeren?”

Die noodkreet krijgt nu een politieke weerklank. Parlementsleden Katia Segers (sp.a) en Kurt De Loor vragen nu bijkomende maatregelen van de Vlaamse Regering om de cultuursector te redden. “Er moet een bijkomend steunpakket komen op maat van de cultuur- en eventsector of ze overleeft deze crisis niet”, klinkt het. Concreet willen ze dat de eenmalige coronapremie van 1.500 euro een tweede maal kan worden aangevraagd, nu cultuurwerkers door de nieuwe maatregelen een tweede keer hun agenda zien leeglopen. Een maandelijkse,  financiële compensatie moet inkomenszekerheid bieden aan mensen werkzaam in de cultuur- en eventsector, klinkt het.

Daarnaast vragen ze ook dat de uitbetalingen van het noodfonds sneller beginnen. In juni keurde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) een noodfonds goed dat 85 miljoen euro voorziet voor de cultuursector. Maar de uitbetaling daarvan begint pas in september. Te laat, vindt sp.a, want de nood aan maatregelen is acuut. Ze willen ook dat het fonds, dat aanvankelijk enkel kon aangewend worden door mensen die in het gesubsidieerde veld werken, voor zo veel mogelijk cultuurmensen wordt opengesteld.

Tot slot vragen ze ook dat de minister-president opnieuw samenzit met de sector om algemene maatregelen op te maken. “De willekeur die momenteel heerst, nu elke gemeente zelf beslist wat wel of niet doorgaat, moet stoppen”, vindt Segers. “Het overleven van de cultuur- en eventsector hangt op dit moment aan zijden draadje. Als we nu niet snel en efficiënt ingrijpen, overleven velen in de cultuur- en eventsector de tweede golf niet.”

Het kabinet van Jan Jambon was niet bereikbaar voor commentaar.