Direct naar artikelinhoud
Oostende

Tommelein na drukte in treinstation Oostende: ‘Zolang NMBS geen sluitend veiligheidsplan heeft, hoeven extra treinen niet’

Tommelein na drukte in treinstation Oostende: ‘Zolang NMBS geen sluitend veiligheidsplan heeft, hoeven extra treinen niet’
Beeld twitter

Burgemeester van Oostende Bart Tommelein wil geen extra treinen richting kust zolang de NMBS geen sluitend veiligheidsplan heeft. Dat zegt hij nadat er vrijdagavond in het station van Oostende chaos ontstond door een treinprobleem. De burgemeester gaat in overleg met de vervoersmaatschappij en wil een oplossing. “Tot die tijd hoeven er geen extra treinen worden ingezet richting Oostende.”

, en

Terwijl het al ontzettend druk was in Oostende, moesten de lokale politiediensten vrijdagavond omstreeks 19 uur massaal uitrukken naar het station. Door een technisch defect bij een seinhuis tussen Oostende en Brugge was slechts één van de twee sporen berijdbaar en kon geen trein meer vertrekken. Honderden reizigers stonden dus enkele uren te koekeloeren in het station, wachtend op een trein richting binnenland.

“Een onaanvaardbare situatie, zeker in deze tijden”, zegt burgemeester Bart Tommelein. De burgemeester eiste in overleg met NMBS dan ook een sluitend veiligheidsplan voor dit soort noodsituaties. “Zo’n situaties doen alle inspanningen die wij als stad hebben gedaan op vlak van veiligheid en organisatie teniet. Als wij in staat zijn 15.000 mensen zich te laten aanmelden voor ons strand zodat wij weten wie er naar onze stad komt, moet NMBS ook een vlot systeem op poten kunnen zetten. Op de Thalys weet men ook wie op de trein zit en met hoeveel mensen ze zijn.” 

Uit het overleg bleek dat NMBS bereid is om een plan uit te werken. Tot die tijd wil de burgemeester liever geen extra treinen ingelegd zien richting zijn stad. “Ik wil niet dat op die manier de besmettingscijfers hier de lucht in gaan. Voorlopig zitten wij hier aan nul besmettingen de laatste paar dagen en dat wil ik zo houden”, aldus Tommelein. 

Video wordt geladen...

Wat de oorzaak van het technisch defect juist was, is nog niet geweten. “Dit is Murphy”, had Tommelein eerder gereageerd. Voor de rest verliep alles volgens de burgemeester vrij goed, maar de mondmaskerplicht leverde dus wel eens problemen op. “Ik maak me zorgen over het publiek van de grootsteden dat op de treinen stapt en naar onze stad komt. Ik wil niet iedereen weghouden, want het kan goed onder controle gehouden worden, maar als je met groepen jongeren zit die zich niet aan de regels willen houden en er een dag van maken waarbij ze zoveel mogelijk de regels overtreden, dan krijg je natuurlijk problemen.” 

Tommelein heeft zijn politiekorps gevraagd voortaan strenger op te treden zodat de mondmaskerplicht wordt gerespecteerd.

Volgens Tommelein zijn er jongeren, “vooral uit de Brusselse regio”, die de richtlijnen in Oostende aan hun laars lappen. “Ze weten dat er een mondmaskerplicht geldt, want ze hebben wel mondmaskers bij, maar ze dagen wel uit”, aldus de burgemeester. “Als je dan zo’n situatie krijgt dat de treinen niet kunnen vertrekken, dan sta je machteloos. Maar dat hebben we niet in de hand. Ik kan niet bepalen wie wel en wie niet Oostende binnenkomt.” 

‘Het coronavirus vergeet jullie niet’

Viroloog Marc Van Ranst reageerde gisteren verbolgen op de beelden uit Oostende. “Beste toeristen, jullie kunnen het coronavirus, maar het coronavirus  vergeet jullie niet”, klinkt het in een tweet van viroloog Marc Van Ranst. “Op deze manier zitten we sito presto allemaal terug in ons kot met een volledige lockdown aan onze bermuda!”

Twitter bericht wordt geladen...

Video wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...