Direct naar artikelinhoud
Duitsland

Meer dan 15.000 betogers op straat tegen coronamaatregelen in Berlijn

Eén van de betogingen in Berlijn.Beeld AP

De Duitse hoofdstad Berlijn maakt zich op voor een weekend met allerlei betogingen. De autoriteiten verwachten op de demonstraties gedurende twee dagen in totaal zeker 22.000 deelnemers uit het hele land. De meeste betogers komen op straat tegen de coronamaatregelen, hoewel er ook tegenbetogingen zijn. Vandaag daagden ongeveer 17.000 mensen op, dat blijkt uit een telling van de Duitse politie.

en

Ongeveer 17.000 mensen hadden zich vandaag aangemeld voor een rally op een grote weg in het Tiergarten-park, niet ver van het parlement. Zij kwamen bijeen onder het motto "Het einde van de pandemie: Dag van de Vrijheid". De initiatiefnemers hielden eerder elders al demonstraties tegen de door de Duitse regering opgelegde beperkingen om het coronavirus in te dammen. Zij vrezen verlies van grondrechten. 

 Volgens de politie werden de hygiënevoorschriften en afstandsregels niet nageleefd en droegen de betogers, onder wie leden van neonazistische organisaties, geen mondmaskers. De politie probeerde met megafoons in te praten op de actievoerders. Deelnemers die toch mondmaskers aan hadden, werden uitgejouwd.

Grote incidenten werden niet gemeld. Op meerdere plaatsen kwam de protestmars wel samen met tegenbetogers, die door politieagenten werden afgeschermd. De politie maakte ondertussen bekend dat ze een klacht heeft ingediend tegen de organisator van de betoging, omdat de coronamaatregelen niet werden nageleefd.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog

Tegelijkertijd betoogden ongeveer 3.000 mensen bij de Brandenburgse Poort, niet ver van het parlement, voor vrede en democratie. Daarnaast waren er nog een reeks kleinere betogingen.

Lees ook

Van registratieplicht tot avondklok: flirten de coronamaatregelen met onze Grondwet?

Protest aan de Brandenburgse Poort.Beeld REUTERS