2 miljoen kinderen ondervoed in Nigeria en het kan nog erger worden

De oorlog tussen Boko Haram en het Nigeriaanse leger heeft desastreuze gevolgen voor de lokale bevolking. Eén miljoen mensen zijn ondertussen op de vlucht in Borno Staat, in het Noordoosten van het land. Ze hebben dringend nood aan voedsel, water en medische zorg, zo waarschuwt Artsen Zonder Grenzen.

De cijfers, van december 2016, zijn hallucinant. 20.000 burgers zijn de afgelopen 7 jaar gedood, 1,7 miljoen Nigerianen zijn ontheemd. Meer dan 2 miljoen kinderen onder de vijf zijn ondervoed, en ook 400.000 zwangere vrouwen hebben onvoldoende voedsel. Maar liefst 7 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig.

Vooral Borno is zwaar getroffen. Eén miljoen mensen zijn er op de vlucht. Ze leven nu in Maiduguri, de grootste stad van Noord-Oost Nigeria. Ondanks de toegenomen humanitaire hulpverlening in de laatste maanden, hebben duizenden mensen in de stad nog steeds dringend nood aan voedsel, water en medische zorg. De voedselschaarste in Nigeria zal door het slechte oogstseizoen nog toenemen, zo waarschuwt Artsen Zonder Grenzen. De ngo stelt dan ook dat meer hulp nodig is.

810 ton voedsel

Artsen Zonder Grenzen runt in Maiduguri twee gezondheidscentra en twee therapeutische voedingscentra voor ernstig ondervoede kinderen. De voorbije maanden deelde de organisatie 810 ton voedsel uit, genoeg om gedurende twee weken 26.000 families van genoeg eten te voorzien. Daarnaast voerde AZG dagelijks 80.000 tot 100.000 liter water aan en bouwde de organisatie ook latrines en waterputten in het centrum van de stad.

Hoewel de humanitaire hulpverlening is toegenomen, waarschuwt AZG voor voedselschaarste. “Die zal vanaf maart weer toenemen, wanneer de voedselvoorraad van dit slechte oogstseizoen op zal zijn”, klinkt het. Daarom is hulp noodzakelijk. “De nodige voeding redt de mensen niet alleen van honger, maar is ook de beste manier om infecties als malaria en diarree te voorkomen in het regenseizoen dat in juni begint. In augustus vorig jaar stierven 75 van de 369 kinderen die opgenomen waren in de voedingscentra van Artsen Zonder Grenzen. In november, wanneer het regenseizoen afnam, kwamen 21 van de 250 opgenomen kinderen om.”

© Malik Samuel/MSF

© Malik Samuel/MSF

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer