Direct naar artikelinhoud
Verenigde StatenUpdate

Trump reageert op advies van zijn topadviseur om mondmasker in huis te dragen: ‘Zielig’

Dr. Deborah Birx (rechts, met mondmasker) en de woordvoerder van Trump luisteren eind juli naar een persconferentie van de Amerikaanse president.Beeld AFP

Terwijl Trump dit weekend op de golfbaan stond, liet zijn topadviseur er geen gras over groeien: de coronacrisis is niet voorbij, maar is juist aan het verergeren in de VS. Voor Amerikanen had ze een paar opvallende aanbevelingen, waaronder het dragen van een mondmasker thuis. ‘Zielig’, volgens Trump.

Volgens Dr. Deborah Birx zijn de Verenigde Staten in “een nieuwe fase” beland bij het bestrijden van het coronavirus. Dat bedoelde ze niet positief. Het virus is nog niet onder controle en steekt inmiddels overal in de VS de kop op.

“Wat we nu zien in anders dan in maart en april. Het is buitengewoon wijdverspreid. Het virus grijpt zowel op het platteland als in de steden om zich heen”, zei Birx, de corona-coördinator van het Witte Huis in een interview tegen CNN.

Ze onderstreepte het belang van onderling afstand houden en het dragen van een mondmasker om zwakkeren te beschermen, iets dat haar eigen baas, president Donald Trump, nog regelmatig vergeet. 

“Als je in een huis met meerdere generaties bij elkaar woont en er is een uitbraak in jouw stad of regio, dan moet je echt overwegen om thuis een mondmasker te dragen. Je moet ervan uitgaan dat je besmet bent en je daarnaar gedragen, als je samenwoont met mensen die lijden aan chronische aandoeningen”, aldus Birx.

President Trump noemt het advies van Birx in een reactie op Twitter ‘zielig’. Hij suggereert dat het advies niet is ingegeven door cijfers, maar door kritiek van Democratisch oppositieleider Nancy Pelosi op Birx. “Met de bedoeling om tegen Nancy in te gaan, hapte Deborah toe”, aldus Trump.

Twitter bericht wordt geladen...

Trump weigerde zelf lang een mondmasker te dragen. Eind juli droeg hij er voor het eerst een in het openbaar. In een geruchtmakend interview met Fox News zei hij plots dat hij geloofde dat mondmaskers zouden kunnen helpen, maar ook dat hij ze niet wil verplichten omdat Amerikanen een ‘bepaalde vrijheid’ moeten houden.

Druk op Trump

De druk op Trump om met een nationaal aanvalsplan tegen corona te komen groeit. De kritiek op hem groeit nu zijn topadviseurs, zoals Birx en ook het hoofd infectieziektebestrijdingen Anthony Fauci, de afgelopen dagen steeds fellere waarschuwingen uitten die volledig in tegenspraak zijn met de positieve boodschappen van de Amerikaanse president. Trump herhaalde vrijdag nog dat  de VS het virus ‘snel zal verslaan’ en dat dit ‘snel zal zijn’. Zijn medische experts zeggen juist dat de VS nog een zeer lange weg te gaan hebben. 

Ondertussen blijft Trump beloven dat er een steunpakket komt om de gevolgen van de corona-uitbraak te bestrijden, maar dat pakket komt er maar niet. 

Een oplossing is er voorlopig niet. Door het geruzie tussen Republikeinen en Democraten gaat het weken, misschien zelfs maanden duren voordat er een akkoord is over een nieuw economisch steunpakket. De Republikeinen hebben de stemmen van de Democraten nodig om hun recente voorstel door het Congres te loodsen, maar de Democraten weigeren vooralsnog. Zij willen in ieder geval dat de corona-uitkeringen op 600 dollar blijven en willen in totaal ook veel meer geld – 3.000 miljard dollar – om de coronacrisis het hoofd te bieden. 

De VS heeft momenteel de meeste coronabesmettingen en coronadoden ter wereld. Volgens een rekensom van Johns Hopkins University zijn inmiddels meer dan 4,6 miljoen Amerikanen besmet en zijn er ruim 154.000 coronadoden geregistreerd. Wereldwijd zijn er nu bijna 18 miljoen mensen besmet met corona. Tenminste 687.000 mensen zijn omgekomen door het coronavirus.