Direct naar artikelinhoud
Covid-19

Van Gucht waarschuwt jongeren voor complottheorieën: ‘Deze crisis is wel degelijk zeer reëel’

Viroloog bij Sciensano Steven Van Gucht.Beeld Photo News

Op sociale media circuleerden de voorbije maanden honderden complottheorieën over het coronavirus. De kwestie werd aangehaald door viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie over het coronavirus. ‘Deze reacties zijn volkomen begrijpelijk’, aldus Van Gucht. ‘Maar het virus is een onzichtbare vijand, deze crisis is wel degelijk zeer reëel’, zei hij ook.

“Sommigen die de maatregelen beu zijn, twijfelen aan de realiteit van de verspreiding van het virus en de ernst van de infectie. Er circuleren veel misvattingen op het internet en complottheorieën”, aldus Van Gucht.

“Veelal jongeren voelen zich niet altijd betrokken bij het probleem, maar ze moeten ermee rekening houden dat ook zij oudere familieleden, vrienden en collega’s hebben die wel degelijk risico lopen”, waarschuwde de virloog van Sciensano. “Deze reacties zijn volkomen begrijpelijk, maar het virus is een onzichtbare vijand, deze crisis is wel degelijk zeer reëel.” 

“We moeten dit probleem samen oplossen, hou daarom vol, heb moed en aanvaard dat we nog enkele moeilijke maanden tegemoet gaan. Ik heb er vertrouwen in dat we hopelijk volgend jaar terug kunnen terugkeren naar een normale samenleving. Dit gaat uiteindelijk voorbij gaan”, besloot Van Gucht met bemoedigende woorden.