Direct naar artikelinhoud
Contacttracing

Lokale besturen kunnen dan toch zelf aan contactopsporing doen

Foto ter illustratie.Beeld Tim Dirven

Lokale besturen mogen nu toch zelf een contactopsporingssysteem opzetten. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) heeft daarover een akkoord gesloten met enkele gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen.

en

Lokale besturen zullen voortaan kunnen beschikken over de individuele gegevens van wie met Covid-19 besmet is. Die mogen ze aanwenden om een autonoom contactopsporingssysteem op te zetten, gekoppeld aan specifieke voorwaarden met betrekking tot vertrouwelijkheid, aansprakelijkheid en de garantie op het invoeren van gegevens in het centrale systeem. 

Alvast in West-Vlaanderen wordt zo’n autonoom systeem in de steigers gezet, dat na 1 maand zal worden geëvalueerd. De lokale besturen uit Zuid-West-Vlaanderen drongen er al langer op aan om als ‘lokaal contactcentrum’ aan het werk te gaan. Na overleg met Jan Seynhaeve, de voorzitter van de conferentie van burgemeesters van Zuid-West-Vlaanderen, en met Philippe De Coene en Kris Declercq, directeurs van de regionale partners W13 en Midwest, werd hiervoor een kader uitgetekend.

Beke geeft wel mee dat de cijfers van de centrale contactopsporing verbeterd zijn. Zo wordt vandaag bijna 75 procent van de zogenaamde indexpatiënten (die positief testten op COVID-19) binnen de 24 uur afgehandeld, 95 procent wordt binnen de 72 uur afgehandeld.

Sensibilisering

Lokale besturen zijn niet verplicht om een eigen contactopsporingssysteem op te starten. Ze kunnen zich ook beperken tot sensibilisering en handhaving van de coronamaatregelen. Andere kunnen nog een stap verder gaan en zelf een rol opnemen in uitbraakbeheersing en complementair met de centrale contactopsporing werken. Het gaat dan bijvoorbeeld om cluster- en bronnenonderzoek. 

Morgen worden alle mogelijkheden tijdens een webinar toegelicht aan de lokale besturen. Die informatiesessie wordt georganiseerd door de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), in samenwerking met ministers Beke en Bart Somers (Binnenlands Bestuur) en het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V).Beeld Maxime Petit