Swissport verliest bagagecontract met Ryanair

© Photo News

Swissport, een van de bagageafhandelaars op de luchthaven van Zaventem, is zijn contract met Ryanair kwijt. Een serieuze streep door de rekening.

“Het contract liep tot eind februari en wordt niet verlengd”, zo heeft de directie van Swissport meegedeeld aan het personeel. Het bedrijf geeft ook toe dat het om een groot contract ging. Welke precieze gevolgen er zijn voor het personeel, is nog onduidelijk. Bij de arbeiders vallen in principe geen ontslagen. Voor de eerste keer in de sector wordt dan ook een beroep gedaan op de CAO voor de transfer van arbeiders. Dat wil zeggen dat arbeiders samen met contract verhuizen naar Aviapartner, de nieuwe afhandelaar van Ryanair.

De woordvoerder van Swissport kon nog niet zeggen hoeveel personeelsleden in aanmerking komen voor een transfer. Volgens de vakbonden gaat het allicht om een 70 à 80 voltijdse krachten. Hoeveel daarvan een bediendecontract hebben, is niet duidelijk. Voor de bedienden bestaat die mogelijkheid niet en heerst er dus nog onzekerheid.

Vrijdag heeft de directie een ontmoeting met de syndicale delegatie van de arbeiders, maandag ziet men de bedienden. Intussen oppert ACV Transcom om geen personeel te transfereren, maar hen bij Swissport te houden voor het zomerseizoen, wanneer het sowieso drukker is. “Het is toch absurd om nu mensen te transfereren en dan tegen april-mei nieuwe aanwervingen te doen?”, zegt vakbondsman Kurt Callaerts.

Waarom Ryanair het contract niet verlengd heeft, is vooralsnog onduidelijk. Bij Swissport heerst wel al geruime tijd sociale onvrede. In juni van vorig jaar legde personeel nog het werk neer uit protest tegen te hoge werkdruk en personeelstekort. Begin deze week was er ook nog een reeks vertragingen doordat er volgens de vakbonden te weinig personeel was.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen