dinsdag 4 augustus 2020 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

  BELGAIMAGE

Scheidingen

Scheidingen explosief gestegen (maar niet voor lang meer)

Het aantal scheidingen is de afgelopen maanden fors gestegen. “De lockdown, thuiswerken en preteachen is voor veel koppels de druppel geweest”, zegt notaris Bart Van Opstal. De verwachting is dat de piek maar kortstondig zal zijn geweest. “De onzekere tijden die er nu aan komen, zullen veel koppels tegenhouden om nog uit elkaar te gaan.”

Samen in lockdown gezeten, weken of maanden samen van thuis uit moeten werken, samen moeten preteachen voor de kinderen: voor veel koppels is het de afgelopen maanden het sein gebleken dat het echt fout zat in hun huwelijk. Na de lockdown is het aantal scheidingen beginnen stijgen, en die stijging zet zich door.

“In juni lag het aantal scheidinsaktes die bij ons gepasseerd zijn twintig procent hoger dan juni 2019”, zegt Bart Van Opstal van de federatie van notarissen. “In juli gaat het om een stijging van 13 procent.”

Simpel, zou je denken. Dat zijn gewoon alle dossiers die de notarissen niet hebben kunnen afhandelen omdat ze hun werking grotendeels moesten stilleggen tijdens de lockdown van half maart. “Die inhaalbeweging is zeker een deel van de uitleg”, zegt Van Opstal. “Maar er is meer aan de hand dan de administratieve achterstand die we moesten wegwerken. Het is duidelijk dat de coronacrisis de druppel is geweest in veel huwelijken die voordien al niet goed zaten. Die lockdownperiode heeft de familiale relaties zwaar onder druk gezet.”

Wederzijdse toestemming

Het gaat om scheidingen die bij de notaris zijn bezegeld. “Dat wil zeggen dat de beide partners een akkoord hebben gevonden over alles: over de scheiding zelf, over de kinderen en over het huis”, zegt Van Opstal.

Die scheidingen met onderlinge toestemming maken intussen de overgrote meerderheid uit van het totale aantal scheidingen. “Zo vermijd je advocaten en een procedure voor de rechtbank”, zegt Van Opstal.

Maar ook bij de advocaten die gespecialiseerd zijn in echtscheidingen is het druk. “Normaal valt het stil tijdens de zomermaanden omdat mensen dan met andere dingen bezig zijn, maar dat is nu niet het geval”, zegt de Leuvense advocate Hilde Melotte. “En we zien ook dat het vaak om moeilijke situaties gaat, waar we dringend moeten ingrijpen.”

Economische onzekerheid

Zowel Melotte als Van Opstal zien de stijging aan echtscheidingen niet meer lang aanhouden. “Er zullen nog mensen zijn die willen scheiden, maar die niet meer zullen durven door de economische zekerheid die op ons afkomt”, zegt Melotte.

“Het klopt dat zulke onzekerheid vaak een grote rol speelt in die beslissing”, zegt Van Opstal. “Tijdens de eerste golf zijn er nog niet veel mensen die echt financiële problemen hebben gehad: er waren tegemoetkomingen van de overheid, en veel mensen hebben ook kunnen doorwerken. Als de werkloosheid binnenkort toch toeneemt, kan het zijn dat we zullen zien dat de cijfers naar beneden gaan.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws