Direct naar artikelinhoud
AchtergrondBrussel

Brusselse cijfers bijna op punt waarop Antwerpen avondklok invoerde

Brusselse cijfers bijna op punt waarop Antwerpen avondklok invoerde
Beeld Bas Bogaerts

Als Brussel het huidige besmettingstempo aanhoudt, dan belandt de hoofdstad deze week op het punt waarop Antwerpen overging tot drastische maatregelen zoals de avondklok. Volgen er strengere maatregelen? ‘We willen er alles aan doen om een avondklok te vermijden.’

In zestien van de negentien Brusselse gemeentes is de alarmdrempel van Sciensano intussen overschreden. De meeste besmettingen bevinden zich in het dichtbevolkte Sint-Gillis en de kleinere gemeente Ganshoren. Het aantal hospitalisaties blijft voorlopig beperkt. Zestig personen liggen in het Brussels Gewest in het ziekenhuis. 

“We zien nog geen overrompeling”, zegt een woordvoerder van het Sint-Pietersziekenhuis in de vijfhoek. Daar is opnieuw een testcentrum geopend. Voorlopig zijn de mensen die zich laten testen volgens deze woordvoerder vooral terugkerende reizigers uit oranje of rode gebieden.  

Toch is er reden voor ongerustheid. Het aantal besmettingen is vorige week in het hele gewest meer dan verdubbeld. Aanvankelijk kon men in Brussel de besmettingen nog terugbrengen tot uitbraken in een crèche, een rusthuis of een gezin, maar intussen zou het voor dergelijk clusteronderzoek al te breed verspreid zijn.

Als die exponentiële curve zich voortzet, zit Brussel eind deze week ongeveer op het aantal besmettingen dat Antwerpen telde toen het overging tot een algemene mondmaskerplicht en een avondklok. Uit de data van Sciensano blijkt namelijk dat vorige week het Brussels Gewest 44 besmettingen per 100.000 inwoners telde. Antwerpen zat net boven de 100 besmettingen per 100.000 inwoners toen het de strenge maatregelen invoerde. 

“We zijn ons daarvan bewust, maar dat betekent niet dat we daarom ook dezelfde maatregelen zullen nemen”, zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie. “We willen er alles aan doen om een avondklok te vermijden en moeten de Brusselaar vooral overtuigen om zich aan de maatregelen te houden.”

Curve afremmen

Een verschil met Antwerpen is dat de verstrengde maatregelen van de laatste Nationale Veiligheidsraad voor Brussel vroeger in de uitbraak vallen. De vraag is dus of regels zoals de uitbreiding van de mondmaskerplicht en de verkleining van de bubbel de curve op tijd afremmen. Indien niet, dan moeten er bijkomende maatregelen komen.

“Dit weekend zijn er controles geweest in horecazaken en zijn een aantal uitbaters erop gewezen dat als ze het sluitingsuur of de afstandsregels niet respecteren, een sluiting zich opdringt”, zegt Neven. 

Binnen de Brusselse regering bestaat alvast geen enthousiasme voor een algemene mondmaskerplicht. Brussels minister voor Gezondheid Alain Maron (Ecolo) sluit een avondklok niet uit, “maar de vraag is of het een efficiënte en proportionele maatregel is”. Zoiets zal gebeuren in overleg met de hoge ambtenaar van het gewest, zeg maar de Brusselse ‘gouverneur’, en met minister-president Rudi Vervoort (PS), die de uiteindelijke beslissing moet nemen.

Curve afremmen
Beeld Bas Bogaerts

Morgen (woensdag) vergadert Maron met de andere bevoegde ministers in ons land op een interministeriële conferentie. Daar zou onder andere een verbreding van de testcriteria op tafel liggen. De drie regionale ministers zouden daarom gevraagd hebben, maar daar bestaat discussie over. Op dit moment zijn de criteria om zich te laten testen al erg breed. Toestaan dat iedereen zich laat testen, ook zonder symptomen en met terugbetaling, is niet alleen erg kostelijk, de vraag is ook of het zinvol is. Iemand die op dat moment negatief test, kan enkele dagen later toch nog een besmetting oplopen.

Een testdorp zoals er in Antwerpen later deze week een opengaat, zou in Brussel niet meteen nodig zijn, klinkt het. Na eerdere afbouw is de testcapaciteit met 70 procent opgetrokken. Er gaan weer testcentra open, zoals dat in het Sint-Pietersziekenhuis, zodat er binnenkort twaalf zijn voor het hele gewest. Tegen eind deze week zouden er drie centra moeten zijn waar mensen zonder symptomen terechtkunnen, net zoals in het Antwerpse testdorp.

Zorgpersoneel testen

Minister Maron wil in elk geval het voltallige personeel in Brusselse woon-zorgcentra in augustus opnieuw laten testen. “Als dan iemand positief blijkt, dan moeten we ook die bewoners testen. Het idee is om dat één keer te doen, dat is dan een foto, want we kunnen het personeel niet elke dag testen of opsluiten in de rusthuizen. Maar we weten wel dat de ouderen de meeste risico’s lopen en zéker de ouderen in collectiviteiten.” 

Op dit moment laat de gevalsdefinitie van Sciensano al toe om dat zorgpersoneel te testen. Maron wil eind augustus starten met zijn volledige screening. De vraag is of dat niet te laat zal zijn, gezien de uitbraak in Brussel nu al hevig is. 

“Het virus circuleert nog niet zoals op het hoogtepunt van de crisis en de woon-zorgcentra zijn beter voorbereid”, zegt Maron. “Ze hebben een noodplan, en beschermingsmateriaal voor minstens een maand. Het gewest heeft bijkomend materiaal voor drie maanden.”

Daarnaast wil Maron zijn field agents versterken. Die treden net als in Vlaanderen in actie als contactonderzoekers bepaalde personen telefonisch niet kunnen bereiken. 

“Op dit moment bereiken we weer minder dan 50 procent van de personen, vermoedelijk omdat de motivatie om mee te werken is gedaald toen men het gevoel kreeg dat het virus verdwenen was.” Maron wil de Brusselse gemeentes en lokale partners nauwer betrekken met de field agents om beter in contact te treden met moeilijk te bereiken doelgroepen. Binnen de oppositie klinkt gemor dat Maron op een vakantieadres zit, terwijl het gewest een opflakkering doorstaat. “Ik vind dat bedenkelijk, want ik ben echt wel aan het werk.”

Een terras in Sint-Gillis.Beeld Bas Bogaerts