Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenNieuwe cijfers

Gemiddeld meer dan 500 besmettingen met coronavirus per dag in België

Gemiddeld meer dan 500 besmettingen met coronavirus per dag in België
Beeld Getty Images

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België blijft verder toenemen. Tussen 25 en 31 juli ging het om gemiddeld 517,1 of afgerond 517 gevallen per dag, een stijging met 60 procent in vergelijking met een week eerder. Dat blijkt uit de jongste gegevens van Sciensano. Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt verder.

Besmettingen

Het gemiddelde aantal nieuwe infecties is inmiddels verder gestegen tot 517 per dag in de periode van zaterdag 25 juli tot en met vrijdag 31 juli. Op 31 juli, het laatste volledige dagcijfer, werden er 624 positieve gevallen vastgesteld, op donderdag 30 juli waren dat er 622 en op dinsdag 29 juli nog 687. Afgaande op deze laatste dagcijfers, zal het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames nog verder stijgen.

Er zit een vertraging van vier dagen op de cijfers, zodat onderzoeksinstelling Sciensano het aantal besmettingen kan verifiëren. Het aantal besmettingen van ná 31 juli is dus nog niet definitief. Voor 1 augustus staan nu al wel 216 besmettingen in de tabellen, en voor 2 augustus, afgelopen zondag, zijn dat er voorlopig 25. Die cijfers zullen dus nog fors worden bijgesteld de komende dagen.

Voor het hele land zijn de voorbije twee weken per 100.000 inwoners 51,2 besmettingen vastgesteld. Gisteren waren dat er nog 47,7. In totaal zijn in België nu al 70,314 besmet geraakt met het coronavirus. Dat zijn er 465 meer dan het aantal dat gisteren werd gemeld. Het gaat daarbij niet noodzakelijk om 465 nieuwe besmettingen die op één dag werden gerapporteerd, maar ook om correcties van eerdere dagen die Sciensano doorvoerde.

Ziekenhuisopnames

Ook het aantal ziekenhuisopnames kent een duidelijke stijging. De voorbije week werden gemiddeld 24,6 mensen per dag met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een forse toename tegenover het gemiddelde van 18,7 een week ervoor. Gisteren werden 24 nieuwe patiënten opgenomen, een dag eerder waren dat er nog 23. Dinsdag 28 juli werden er 35 patiënten opgenomen met Covid-19: het hoogste cijfer sinds eind mei.

Het aantal ziekenhuisopnames stijgt minder snel dan het aantal besmettingen. Dat komt omdat het virus nu vooral jonge mensen treft en die worden minder snel ernstig ziek dan ouderen.

Er liggen momenteel 290 patiënten in de Belgische ziekenhuizen (20 meer dan gisteren), tegenover 211 een week geleden. Het aantal patiënten op de afdelingen intensieve zorg stijgt licht van 52 een week geleden naar 54 gisteren. Een dag eerder waren dat er nog 57.

Overlijdens

Het aantal overlijdens blijft relatief stabiel op gemiddeld 2,7 sterfgevallen per dag tegenover 2,3 dezelfde periode een week eerder. Er zijn in totaal 9.850 mensen overleden aan Covid-19. Het laatst bevestigde dagcijfer ligt op 4 overlijdens op 2 augustus.