Direct naar artikelinhoud
AchtergrondNieuw schooljaar

Nu al zorgen over start van het schooljaar: secundair onderwijs in het vizier

De vraag is hoe het schooljaar er voor de leerlingen zal uitzien. (Archiefbeeld)Beeld Wannes Nimmegeers

Op welke manier zullen de scholen volgende maand heropstarten? De vakbonden zijn ongerust dat er een oranje of rode code zal gelden. In dat geval krijgen leerlingen in het secundair onderwijs maar om de week fysiek les.

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus blijft toenemen. En dat baart zorgen, onder meer voor het onderwijs dat over minder dan een maand weer moet starten. Zullen de scholen wel volledig kunnen opengaan? 

Bij de vakbonden beginnen ze te twijfelen. Zo noemt Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal bij de Christelijke Onderwijscentrale (COC), het zogeheten ‘gele’ scenario - waar tot nu van werd uitgegaan - erg onwaarschijnlijk. “De coronacurve ziet er zorgwekkend uit. Ik vrees dat deze omstandigheden een oranje of rood scenario waarschijnlijker maken.”

Van Kerkhoven verwijst naar draaiboeken die sinds juni klaarliggen voor het schooljaar 2020-2021. Daarin wordt gewerkt met kleurencodes: groen, geel, oranje en rood. Voor kleuters- en lagereschoolkinderen maken die weinig verschil. Zij worden in elk scenario in de klas verwacht. Anders is dat voor wie in het middelbaar zit. In het gele scenario mogen plus twaalfjarigen in principe vier van de vijf dagen op school aanwezig zijn. Bij oranje of rood, daalt dat naar een week op de twee. De rest wordt ingevuld door onderwijs op afstand.

“Dat laatste scenario zien we aan het begin van het schooljaar liever niet”, zegt Van Kerkhoven. “De fysieke lesmomenten zijn van belang.” Hij krijgt bijval van Marianne Coopman van COV, de grootste christelijke vakbond voor het basisonderwijs. Zij hoopt dat de burgers de verscherpte maatregelen ter harte nemen, opdat code geel een optie blijft. Al vreest ze daarvoor. “We zullen ook moeten nagaan hoe de verspreiding van het virus zich verhoudt tot de afgesproken scenario’s. Er zijn heel wat evoluties sinds eind juni.”

Ook de socialistische vakbond ACOD en liberale vakbond VSOA geven aan niet gerust te zijn.

De reacties volgen nadat wetenschappers twijfels uitten over de start van het schooljaar. Op 24 juli zei biostatisticus Niel Hens (UHasselt/UAntwerpen) al dat “als het tij niet keert, het schooljaar van bij de start gehypothekeerd wordt”. Professor immunologie Hans-Willem Snoeck (Columbia University) noemde de heropening in deze omstandigheden gisteren in deze krant “onverantwoord”. “De huidige golf wordt namelijk wereldwijd gedreven door jongeren.”

Nu al zorgen over start van het schooljaar: secundair onderwijs in het vizier
Beeld Photo News

Hoogleraar biostatistiek Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven) geeft toe dat de cijfers, zeker bij jongvolwassenen, niet gunstig zijn. “De curve moet dringend naar beneden. Maar ik denk niet dat we nu heel bezorgd moeten zijn over de start van kleuter- en lagere scholen. We zien dat ook bij de nul- tot negenjarigen het aantal besmettingen stijgt. Maar hun rol in de verspreiding is nog altijd erg beperkt.” Anders is het in het secundair. “Zeker vanaf de tweede graad blijken jongeren voor meer risico te zorgen. Maar een rotatiesysteem op school kan daar helpend zijn.” Alle kleurcodes, behalve groen, kunnen nog. “Op een maand tijd kan veel veranderen.”

Katholiek Onderwijs Vlaanderen, het Gemeenschapsonderwijs (GO!) en het Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG) willen niet op de feiten vooruit lopen. Ze wijzen naar het geplande overleg op 18 augustus met minister Ben Weyts (N-VA) en expertengroep GEES. “Daar zal de kleurcode bepaald worden”, klinkt het op het kabinet. “Scholen zullen nog genoeg tijd hebben om zich voor te bereiden.”