Direct naar artikelinhoud
Overlijden George Floyd

Gelekte beelden tonen eerste momenten van arrestatie George Floyd

George FloydBeeld videostill CNN

De Britse krant Daily Mail heeft nieuwe beelden gepubliceerd van de arrestatie van George Floyd (46) waarop te zien is hoe de Amerikaan in paniek lijkt te zijn tijdens zijn arrestatie. Hij smeekt de politie om hem niet neer te schieten.

Bekijk de beelden:

Video wordt geladen...

Floyd overleed in mei nadat een agent bij zijn arrestatie in Minneapolis minutenlang op zijn nek knielde. Beelden van Floyd die herhaaldelijk duidelijk maakt geen lucht te krijgen gingen de wereld rond en zorgden voor grote verontwaardiging.

De Britse Daily Mail heeft de hand kunnen leggen op nieuwe beelden van de arrestatie. Die zijn afkomstig van de bodycams die de agenten op hun lichaam droegen. In een filmpje is te zien hoe een agent Floyd met een getrokken vuurwapen uit een auto haalt.

De man lijkt al direct erg overstuur. Hij smeekt voor zijn leven. “Schiet me alstublieft niet neer, meneer de agent. Alstublieft”, zegt hij. “Ik ga je niet neerschieten”, reageert de politieman.

De man zegt later dat hij claustrofobisch is als agenten hem in een politiewagen willen zetten. “Ik ga daar dood”, protesteert Floyd, die schreeuwt, gilt en tegenstribbelt. Agenten werken hem uiteindelijk tegen de grond. Het is onduidelijk hoe de krant aan de beelden komt. De rechter in de zaak tegen vier betrokken politiemensen had Amerikaanse media geen toestemming gegeven de filmpjes van de politiecamera's te publiceren. 

Een advocaat van de nabestaanden van Floyd zegt dat uit de gelekte beelden blijkt dat Floyd geen gevaarlijke verdachte was. “De politiemensen gingen met getrokken wapens op hem af, alleen omdat hij een zwarte man was”, aldus de raadsman volgens CNN.

Floyd stierf op 25 mei. Het incident veroorzaakte protesten die al snel in het hele land plaatsvonden. De demonstraties naar aanleiding van zijn dood en het overlijden van andere Afro-Amerikanen door toedoen van de politie leidden tot intense discussies over racisme in de Verenigde Staten.