Direct naar artikelinhoud
AalstUpdate

Ilse Uyttersprot (53) om het leven gebracht: verdachte gearresteerd voor moord

Ilse Uyttersprot.Beeld Swirko

De Aalsterse vastgoedmakelaar Jurgen D. (49) heeft volgens het parket zijn vriendin en ex-burgemeester Ilse Uyttersprot met voorbedachten rade gedood. Dat hij een explosief kantje had, bewees hij al in 2014 toen hij een celstraf van zes maanden met uitstel kreeg nadat hij zijn ex-vriendin in elkaar had geslagen en stalkte.

Iets voor acht uur dinsdagochtend, de 49-jarige vastgoedmakelaar Jurgen D. stapt uit zijn appartement in de Meuleschettestraat in het centrum van Aalst. Anderhalve kilometer verderop stapt hij het politiekantoor binnen in de Beekveldstraat waar hij om 8 uur een shockerende bekentenis doet. “Ik heb mijn vriendin iets aangedaan.” Hij draagt propere kleren, geen enkel bloedspat te zien.

Maar eens de politie zijn appartement binnenstapt, zien ze hoe een relatie van een drietal maanden tot een bloederig en gewelddadig einde kwam.

De speurders troffen het lichaam van Ilse Uyttersprot, oud-burgemeester en schepen in Aalst (CD&V), zwaar toegetakeld aan in zijn appartement. Volgens verschillende bronnen waren er duidelijke sporen van zwaar geweld. Wanneer de oud-burgemeester door die drieste agressie is gestorven, is nog niet duidelijk.

Vaststaat dat ze om 22 uur maandagavond door een vriendin een laatste keer online werd gezien op sociale media, en D. zich om 8 uur dinsdagochtend ging aangeven.

Na de eerste vaststellingen van de lokale politie van Aalst nam de federale gerechtelijke politie van Oost-Vlaanderen het onderzoek over. ­“Gezien Ilse haar functie binnen de stad heb ik dat gevraagd aan het parket”, lichtte Aalsters burgemeester Christophe D’Haese (N-VA) die stap toe. “Zo kan alle schijn van betrokkenheid vermeden worden. Het onderzoek moet zo goed en onafhankelijk mogelijk worden gevoerd om de ware toedracht van dit drama te achterhalen.”

Voorbedachten rade

Het parket verdenkt hem alvast van moord, en gaat er dus vanuit dat de feiten wel degelijk met voorbedachten rade werden gepleegd. Volgens ingewijden wilde Uyttersprot haar nog prille relatie met D. beëindigen en zijn daarop zijn stoppen doorgeslagen. Vandaag verschijnt hij voor de onderzoeksrechter op verdenking van moord.

Over de partijgrenzen heen wordt alvast met ongeloof gereageerd op de dood van Uyttersprot. “Met ontzetting en ongeloof heb ik het overlijden van Ilse Uyttersprot in dramatische omstandigheden vernomen”, reageerde onder meer een ontredderde burgemeester D’Haese. Hij stelt dat heel Aalst erg is aangegrepen door het tragische nieuws.

“Ilse was heel flamboyant, maar beginselvast. Ze kon standpunten op een heel gemotiveerde manier verdedigen en hield hieraan vast. Dat sierde haar”, vertelde D’Haese aan VTM Nieuws. “Mijn gedachten gaan in de eerste plaats naar de twee kinderen van Ilse en haar naaste familieleden.” Uyttersprot laat twee zonen na.

Stalking

Intussen blijkt dat Jurgen D. bekend was bij het gerecht. Hij werd in 2014 veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel, nadat hij in december 2012 een ex-vriendin klappen had verkocht tijdens een oplopende ruzie. Hij kon de relatiebreuk niet aanvaarden.

D. stalkte de vrouw, tot in april van het daaropvolgende jaar. De vrouw kon het niet meer aan en stapte uiteindelijk naar de politie. “Ze heeft tien jaar lang een relatie gehad met de man”, zegt haar advocaat Jeroen D’hondt. “Naast de veroordeling kreeg hij ook onder andere een contactverbod en moest hij in therapie gaan”.

Maar D. stopte niet. In mei van dit jaar bedreigde hij haar opnieuw. “Ik maak u kapot!”, riep hij haar toe terwijl ze hem toevallig kruiste per fiets. “Dat is voor haar extra bedreigend, ze weet waartoe hij in staat is”, zegt D’hondt. Zij wil haar verhaal liever niet vertellen. Ze vindt dat ze haar verantwoordelijkheid genomen heeft door een rechtszaak aan te spannen en hem te laten veroordelen.

In de Meuleschettestraat klinkt een ander verhaal. De bewoners van de straat omschrijven D. als een sympathieke man. “Maar hoe kan je van sympathiek naar moordenaar gaan?”, reageert buurtbewoner Mathieu Deffontaine (25). “Ik wist niet eens dat ze een relatie had met hem. De vraag blijft: wat is er gebeurd en waarom?”

Publiek geheim

Dat ze een koppel waren was nochtans een publiek geheim. Het koppel werd anderhalve week geleden nog samen gezien in op een lokaal coronaproof evenement in deelgemeente Erembodegem. Je kon er een eigen serre reserveren om met je bubbel te feesten. Uyttersprot postte enkele foto’s van die avond op sociale media. “En ook dit jaar konden we TML niet missen #tml #lucky21 #kleingelukske”, schreef ze.

Uyttersprot leek gelukkig op die foto’s, maar kennissen van de oud-burgemeeser zeggen dat ze “eenzaam en op zoek was naar liefde en genegenheid”. Of ze ook de andere kant van haar prille liefde Jurgen D. kende, is maar de vraag. Zijn kennissen en vrienden kennen die andere kant van D. wel. “Hij had psychische problemen en nam daar medicatie voor. De coronacrisis eiste een tol van hem, zowel financieel als mentaal”, zegt een kennis van D., die vaak met hem lange gesprekken had tijdens het wandelen. De vrienden en kennissen van Jurgen begrepen niet echt wat de oud-burgemeester in hem zag. “Het is geen juste, een echte agressor”, besluiten ze.