Direct naar artikelinhoud
NMBSAanmeldingsplicht

Tommelein wil reservatie voor treinen naar Oostende

Veel volk vrijdag in Oostende. Moet de NMBS meer treinen inzetten of niet?Beeld screenshot

Burgemeester Tommelein van Oostende wil een aanmeldingssysteem voor treinreizigers. Noch de NMBS noch de gebruikers vinden dat een goed idee. 

Vrijdag heerste chaos in het station van Oostende. Duizenden dagjesmensen troepten samen nadat een trein in Jabbeke was blijven stilstaan. Burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) vroeg de NMBS een reservatiesysteem op poten te zetten. 

De NMBS onderzoekt of dat kan, zegt woordvoerder Bart Crols. “Maar mensen willen de trein nemen wanneer hen dat uitkomt.” Elders in Europa bestaat geen reserveringsplicht voor binnenlandse trajecten.

De reizigers willen geen reservatieplicht, zegt Stefan Stynen van vervoersorganisatie TreinTramBus. “Het is sociaal niet wenselijk, je benadeelt de gebruikers van het openbaar vervoer ten opzichte van wie zich privévervoer kan veroorloven. Een reservatiesysteem zou de problemen in het station van Oostende niet hebben opgelost.”

De komende dagen zet de NMBS weer extra treinen in, omwille van het mooie weer. “Wij zijn geen vragende partij voor extra treinen”, zegt Tommelein. De spoormaatschappij vraagt zich af wat het alternatief is. “Als we geen extra treinen inleggen, komt dezelfde stroom mensen terecht in minder treinen. We moeten onze reizigers veilig kunnen vervoeren.”

“We moeten overvolle treinen vermijden”, zegt Marc Van Ranst. De viroloog pleit voor een systeem waarbij de reiziger weet hoeveel vrije zitplaatsen er nog zijn.  “Een reservatiesysteem kan een manier zijn”, al noemt het “niet eenvoudig”.

De NMBS stuurde specialisten naar het station van Oostende om te onderzoeken hoe ze beter aan crowdcontrol kunnen doen. Het bedrijf wil tegen september alvast een app uitrollen die in real time toont hoe druk het op de treinen is.