Shutterstock
Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

"Belgen die al vele jaren hebben bijgedragen aan sociale zekerheid verdienen uitkering die dicht bij hun laatste loon aansluit”

“Geef wie werkloos wordt de ruimte om gedurende de eerste weken echt te gaan voor een droomjob, ook wanneer pakweg een hypotheeklening moet worden afbetaald.” Arbeidseconoom Stijn Baert, werkexpert binnen ons geldpanel, is een voorstander van de “degressiviteit” van werkloosheidsuitkeringen, het voorstel dat op de tafel is beland van de partijen die een federale regering proberen te vormen. Maar toelagen hoger laten starten dan nu ze zijn en ze na enkele maanden werkloosheid sneller laten afnemen, is dat wel sociaal? En dreigt de factuur voor onze overheid, en dus voor de belastingbetaler, niet hoog op te lopen?

  1. Zo zullen getroffen werknemers het faillissement van Van Hool voelen: “Vooral zij met een hoog loon en hoge anciënniteit zullen geld verliezen”
    PREMIUM
    46

    Zo zullen getroffen werknemers het faillisse­ment van Van Hool voelen: “Vooral zij met een hoog loon en hoge anciënni­teit zullen geld verliezen”

    Nu het faillissement officieel is aangevraagd bij busbouwer Van Hool, wordt ook de financiële impact op de getroffen werknemers duidelijker. Dat tot 1.800 werknemers hun baan verliezen door een faillissement - en niet vanwege een herstructurering - kan (tien)duizenden euro’s verschil betekenen voor de betrokkenen, aldus expert Jan Vanthournout van SD Worx. “Vanaf een bepaald aantal dienstjaren ben je als ontslagen werknemer nog meer de dupe als je werkgever overkop gaat.” Maar wat als je snel elders aan de slag kan? Heb je dan recht op dezelfde ontslagvergoeding?
  2. ▶ Michel Van den Brande krijgt 1.587 euro pensioen: “Als ik plots niets meer heb, zou ik een grote sukkelaar zijn”
    Suikernonkels

    ▶ Michel Van den Brande krijgt 1.587 euro pensioen: “Als ik plots niets meer heb, zou ik een grote sukkelaar zijn”

    “Ik ben van juli met pensioen en krijg netto 1.587 euro. En dat na 43 jaar hard gewerkt te hebben”. In de HLN-podcast ‘Suikernonkels’ laat de bekende stellingbouwer Michel Van den Brande in z'n portemonnee kijken. En hij is duidelijk verbolgen over z’n schamel pensioen. “Ik heb momenteel niets te kort. Maar als ik plots niets meer heb, zou ik een grote sukkelaar zijn. Dan moet ik mijn appartement en auto verkopen. En dan moet ik misschien van het OCMW gaan leven.” Luister hierboven naar de volledige aflevering van ‘Suikernonkels’.