Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Dramatische aankomst in Ronde van Polen: Jakobsen ‘in levensgevaar’, Groenewegen gediskwalificeerd

Bij een dramatische valpartij aan de finishlijn kwamen verschillende renners ten val. Zeker Fabio Jakobsen maakt een horrorval. Je ziet hem hierboven links op de grond liggen, achter een vallende Dylan Groenewegenn terwijl zijn fiets door de lucht zweeft.Beeld Getty Images

Wielrenner Dylan Groenewegen is dan toch niet de winnaar in de eerste etappe van de Ronde van Polen. De Nederlander van Jumbo-Visma was de snelste in de massasprint, waarbij hijzelf én zijn landgenoot Fabio Jakobsen ten val kwamen. De jury wees Groenewegen aan als schuldige en diskwalificeerde hem. Zijn landgenoot Fabio Jakobsen is de nieuwe winnaar. De nieuwe winnaar maakte wel een horrorval en is in kunstmatige coma gebracht. Poolse media spreken over ‘levensbedreigende verwondingen’.

en

Hieronder ziet u hoe die horrorval tot stand kwam. Opgelet, het zijn shockerende beelden.

Twitter bericht wordt geladen...

Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) is zijn eerste plaats in de eerste etappe van de Ronde van Polen kwijt. De jury wees de Nederlandse sprinter aan als schuldige van een zware valpartij en diskwalificeerde hem. Zijn landgenoot Fabio Jakobsen (Deceuninck - Quick-Step) is de nieuwe winnaar. Volgens de laatste berichten zouden de verwondingen van Jakobsen levensbedreigend zijn. Dat zegt wedstrijddokter Barbara Jerschina tegen de Poolse media. Groenewegen week vlak voor de finish af van zijn lijn, waardoor Jakobsen tegen de dranghekkens ging en een horrorcrash maakte. Groenewegen kwam zelf ook ten val. 

Jakobsen werd lang behandeld op de plek van de valpartij. Hij werd vervolgens overgebracht naar een nabijgelegen ziekenhuis. Volgens Jerschina heeft de Nederlander veel bloed verloren. Zijn luchtpijp zou verpletterd zijn en hij zou een zware hoofdwonde opgelopen hebben. Deceuninck-QuickStep, de ploeg van Jakobsen, heeft de toestand van de sprinter nog niet toegelicht.

Patrick Lefevere, teammanager van Jakobsen bij Deceuninck - Quick-Step, toonde zich alvast ongemeen hard. “Ik stap hiermee naar het gerecht. Dit is een criminele actie en die man hoort in de cel”, fulmineerde hij op Twitter na de horrorcrash van zijn renner. Ook Remco Evenpoel was niet te spreken over de actie van Groenewegen: “Levenslang schorsen moeten ze doen. Godverdomme! Schaam u”, klonk het in een tweet, die inmiddels weer verwijderd werd, net als die van ploegmaat Florian Senechal, die een foto postte van zijn bebloede handschoenen. “Ik was de eerste om Fabio te helpen na zijn val. Om zijn hoofd vast te houden. Als je alleen maar kijkt naar deze foto, besef je de impact van het ongeval. Hou je sterk, mijn vriend.”

De internationale wielerunie (UCI) vraagt nog zwaardere straffen dan diskwalificatie. “De UCI, die dit gedrag onaanvaardbaar vindt, heeft de zaak onmiddellijk doorverwezen naar de tuchtcommissie met het verzoek om sancties op te leggen die in verhouding zijn tot de ernst van de feiten. Onze federatie staat volledig achter de getroffen renners.” Welke sancties Groenewegen precies riskeert, is niet duidelijk.

Dramatische aankomst in Ronde van Polen: Jakobsen ‘in levensgevaar’, Groenewegen gediskwalificeerd
Beeld Photo News

Ook Jasper Philipsen kwam ten val, maar hij kwam er met wat schaafwonden en kapotte kleren vanaf. De Fransman Marc Sarreau van Groupama-FDJ werd overgebracht naar het ziekenhuis. “Marc is bij bewustzijn”, meldt zijn team. “Hij is samen met de teamdokter op weg naar het ziekenhuis, waar hij onderzoeken zal ondergaan. Later volgt meer nieuws.” Damien Touzé van Cofidis is volgens zijn team “bij bewustzijn en op weg naar het ziekenhuis voor verder onderzoek”. 

Jumbo-Visma, de Nederlandse ploeg van Groenewegen, heeft excuses aangeboden voor de crash. ‘Onze gedachten zijn bij Fabio Jakobsen en andere bij deze verschrikkelijke valpartij betrokken renners ’, stelt Jumbo-Visma. ‘Crashes als deze zouden niet mogen gebeuren. We bieden onze oprechte excuses hiervoor aan. Intern gaan we de zaak nu verder bespreken, voor we met verdere mededelingen naar buiten treden.’

Bjorg Lambrecht

De eerste etappe bood een eerste kans aan de sprinters die niet aan het werk waren in Milaan-Turijn of Milaan-Sanremo van komende zaterdag. Veel strijd om de vroege vlucht was er niet. Met Kamil Malecki, Julius van den Berg, Samuel Brand en Maciej Paterski trokken vier dapperen op een avontuur met weinig kans op succes. Veel meer dan 4:20 kregen ze niet van het peloton, uiteindelijk kwam alles weer bij elkaar op 15 kilometer van de aankomst. Het ging er nerveus aan toe in de finale. Iets daarvoor was er al een valpartij, waarvan Christoph Pfingsten het grootste slachtoffer was. Op 7,4 kilometer werd er opnieuw gevallen in het peloton, net als op 5,7 kilometer.

De finale was technisch met heel wat bochten en rotondes en veel organisatie was er niet in het peloton. Dylan Groenewegen zette als eerste de sprint aan, maar Jakobsen kwam sterk opzetten. En dat voelde de Nederlander van Jumbo-Visma, want hij deed de deur dicht en dwong Jakobsen om uit te wijken. De renner van Deceuninck - Quick Step ging tegen de dranghekkens en kwam zwaar ten val.

Voor, tijdens en na de etappe werd Bjorg Lambrecht herdacht. Die kwam precies een jaar geleden om het leven na een val in de derde etappe van de Poolse rittenkoers.

De tweede etappe brengt het peloton donderdag van Opole naar Zabrze. Ook daar wordt na 151,5 kilometer een sprint verwacht. Onderweg krijgen de renners met de Gora Swietej Anny weliswaar een col van tweede categorie te verteren, maar daarna is het nog ruim 90 kilometer naar de aankomst.

De Fransman Marc Sarreau werd tweede, voor de Sloveen Luka Mezgec, vorig jaar winnaar van de openingsrit. Jasper Philipsen sprintte naar de vierde stek.