Direct naar artikelinhoud
CoronavirusCijfers

Gemiddeld 531 nieuwe besmettingen per dag, aantal ziekenhuisopnames neemt opnieuw toe

Beeld ter illustratie.Beeld BELGA

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België blijft verder toenemen. Tussen 27 juli en 2 augustus ging het om gemiddeld 530,9 of afgerond 531 gevallen per dag, een stijging met 49 procent in vergelijking met een week eerder. Dat blijkt uit de jongste gegevens van Sciensano. Na de lichte daling van gisteren, stijgt ook het aantal ziekenhuisopnames opnieuw, tot 23,3 per dag. 

Het gemiddelde aantal nieuwe infecties is inmiddels verder gestegen tot 530,9 per dag in de periode van maandag 27 juli tot en met zondag 2 augustus. Op 2 augustus, het laatste volledige dagcijfer, werden er 143 positieve gevallen vastgesteld, op zaterdag 1 augustus waren dat er 292 en op vrijdag 31 juli nog 681. Afgaande op deze laatste dagcijfers, zal het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames nog verder stijgen.

Er zit een vertraging van vier dagen op de cijfers, zodat onderzoeksinstelling Sciensano het aantal besmettingen kan verifiëren. Het aantal besmettingen van ná 2 augustus is dus nog niet definitief. Voor 3 augustus staan nu al wel 449 besmettingen in de tabellen, en voor 4 augustus, afgelopen dinsdag, zijn dat er voorlopig 122. Die cijfers zullen dus nog fors worden bijgesteld de komende dagen.

Voor het hele land zijn de voorbije twee weken per 100.000 inwoners 54 besmettingen vastgesteld. Gisteren waren dat er nog 53,2. In totaal zijn in België nu al 71.158 besmet geraakt met het coronavirus. Dat zijn er 510 meer dan het aantal dat gisteren werd gemeld. Het gaat daarbij niet noodzakelijk om 510 nieuwe besmettingen die op één dag werden gerapporteerd, maar ook om correcties van eerdere dagen die Sciensano doorvoerde.

Ziekenhuisopnames 

Het aantal ziekenhuisopnames toont een opnieuw een lichte stijging ten opzichte van gisteren. De voorbije week werden gemiddeld 23,3 mensen per dag met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Een week eerder waren dat er gemiddeld wel nog 25 per dag. Gisteren werden 41 nieuwe patiënten opgenomen, dat is het hoogste aantal nieuwe opnames sinds mei. 

Het aantal ziekenhuisopnames stijgt minder snel dan het aantal besmettingen. Dat komt omdat het virus nu vooral jonge mensen treft en die worden minder snel ernstig ziek dan ouderen.

Er liggen momenteel 293 patiënten in de Belgische ziekenhuizen (28 meer dan gisteren), tegenover 263 een week geleden. Het aantal patiënten op de afdelingen intensieve zorg stijgt licht van 47 een week geleden naar 61 gisteren. Een dag eerder waren dat er nog 63.

Overlijdens

Het aantal overlijdens blijft relatief stabiel op gemiddeld 2,7 sterfgevallen per dag tegenover 2,7 dezelfde periode een week eerder. Er zijn in totaal 9.859 mensen overleden aan Covid-19. Het laatst bevestigde dagcijfer ligt op 4 overlijdens op 4 augustus.