Unsplash
Volledig scherm
PREMIUM
© Unsplash

SOS zomerinsecten: brengen ze virussen over en hoe voorkom je muggen-, wespen- en dazensteken?

Daar zijn ze weer, onze ­zoemende vrienden. Tot ze ­steken of bijten, en de ­vriendschap over and out is. Wie zijn ze en welke zijn nieuw? Hoe ­bescherm je je? Kunnen muggen het coronavirus overdragen? En is de Aziatische hoornaar écht gevaarlijk? Tijd voor een update. “Het is een fabel dat mensen met ‘zoet bloed’ meer muggen zou aantrekken, maar er zijn wel andere factoren die meespelen.”

5 reacties

  • Carmen De Gussem

    4 jaar geleden
    Ik heb heel graag een wespennest in onze struiken want dan hebben we geen enkele vervelende mug die mij altijd uitkiest om te steken en ook de meest vuile insecten , de vliegen worden door de wespen verorberd.Die lieve beestjes krijgen dus van mij gerust iets zoet!
  • karin verwimp

    4 jaar geleden
    Mug: genoeg middeltjes in de handel om die krengen weg te krijgen. Wespen, met rust laten dan steken ze niet. Nest in de buurt? Zet ergens in een ver hoekje waar het geen kwaad kan, een schaaltje limonade. Dan blijven ze bij je tuintafel weg. Dazen? Plat slaan voor ze kunnen steken verdorie. Opgelost.
  • roger casteleyn

    4 jaar geleden
    Opgelet paparazziberichten: brengen ze virussen over?
  • emiel wouters

    4 jaar geleden
    Het kan wel goed zijn dat deze beestjes zieken overbrengen, maar dat is dan toch maar omdat wij ze vergiftigd hebben. mat al die pesticiden waar zij nu immuun voor zijn. Maar hoeveel meer kunnen wij dan niet de andere mensen aandoen, wij die veel groter zijn dan deze beestjes. Kijk maar eens hoe wij het leven van onze buren kunnen verpeste. Een ziekte die je jaaaaaaaren meesleept, en waar je nooit van geneest. Zelf niet met alle middelen ter uwe beschikking. Niets helpt.
  • Katia Mistianes

    4 jaar geleden
    Heb 10j geleden een dazenbeet gehad aan de knie. Hardnekkige bloedzuigers: er waren 2 duidelijke bloedvlekken, maandenlang heb ik daarna rondgelopen met een 'elefantiasis'-knie. De littekens zijn nog altijd zichtbaar, lijken op een vampierenbeet. Sindsdien spuit ik in de zomer met een stinkende deospray (keuze genoeg) op de benen en voeten, vooraleer in de natuur te gaan.